|
Wątek:
|
UOKiK: za badanie zawartości farszu w pierogach zapłaci właściciel lokalu
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2009-07-21 06:28
|
Temat:
|
UOKiK: za badanie zawartości farszu w pierogach zapłaci właściciel lokalu
|
Treść:
|
Aktualność: Restauratorzy mają obowiązek udostępniać cenniki wraz z zawartością dania. Niestety powszechną praktyką w lokalach jest w ogóle brak cenników oraz oszukiwanie klientów co do składu potraw.
Taką sprawą zajął się już Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kiedy to w lutym br. podczas kontroli warszawskiego baru zakwestionowano jakość oferowanych tam dań. Chodziło o pierogi z mięsem i naleśniki z serem.
Po analizie próbek okazało się, że rzeczywiście w daniach było mniej farszu niż podawał ich producent. Prezes UOKiK teraz rozstrzygnął sprawę i zdecydował, że właściciel lokalu poniesie koszty badania laboratoryjnego. Tak samo twierdzi Inspekcja Handlowa.
Restaurator natomiast nie chciał zapłacić, gdyż twierdzi, że jedzenie wyprodukował ktoś inny. Urząd zaznaczył w decyzji też, że właściciel baru może się starać o zwrot kosztów od wytwórcy kwestionowanych produktów.
|