Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: UOKiK: za badanie zawartości farszu w pierogach zapłaci właściciel lokalu
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2009-07-21 06:28
Temat: UOKiK: za badanie zawartości farszu w pierogach zapłaci właściciel lokalu
Treść: Aktualność:
Restauratorzy mają obowiązek udostępniać cenniki wraz z zawartością dania. Niestety powszechną praktyką w lokalach jest w ogóle brak cenników oraz oszukiwanie klientów co do składu potraw.

Taką sprawą zajął się już Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, kiedy to w lutym br. podczas kontroli warszawskiego baru zakwestionowano jakość oferowanych tam dań. Chodziło o pierogi z mięsem i naleśniki z serem.

Po analizie próbek okazało się, że rzeczywiście w daniach było mniej farszu niż podawał ich producent. Prezes UOKiK teraz rozstrzygnął sprawę i zdecydował, że właściciel lokalu poniesie koszty badania laboratoryjnego. Tak samo twierdzi Inspekcja Handlowa.

Restaurator natomiast nie chciał zapłacić, gdyż twierdzi, że jedzenie wyprodukował ktoś inny. Urząd zaznaczył w decyzji też, że właściciel baru może się starać o zwrot kosztów od wytwórcy kwestionowanych produktów.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Ukarano restaurację za zbyt małą ilość farszu w... [2009-07-21 06:28 88.196.168.*]
I TAK MA BYĆ - a właściciel niech się nie tłumaczy że nie on produkował - widziały gały co kupowały (za niską cenę). (KH) odpowiedz »

Ukarano restaurację za zbyt małą ilość farszu w... [2009-07-21 12:27 83.15.101.*]
Jak zwykle w tym miejscu mamy za mało informacji. Przypuszczam, że restauracja podała w menu te dane, które były na opakowaniu pierogów czy naleśników i jakakolwiek byłaby to ilość farszu, byle zgodna z recepturą, kontrola nie mogłaby się doczepić. Cena zakupu nie ma nic do rzeczy. Ale faktycznie, to restaurator odpowiada za wprowadzenie produktu do obrotu konsumenckiego i może regresem żądać od producenta odszkodowania. odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij