|
Wątek:
|
Kelnerzy uciekają z Warszawy do Londynu i Dublina!
|
Autor:
|
Czytelnik IP 83.11.79.*
|
Data wysłania:
|
2006-07-27 22:09
|
Temat:
|
Brakuje ludzi do pracy
|
Treść:
|
Czemu się dziwić że ludzie uciekają z tego chorego kraju. Polskie realia pracy wykwalifikowanych kucharzy i kelnerów u wielu restauratorów to:1) Oficjalne zatrudnienie na najniższej stawce, reszta pod stołem na gębę ( nie dopłaca się z oficjalnie osiągniętego zysku, tylko z nieoficjalnych utargów które mimo kas fiskalnych w dziwny sposób nagminnie znikają z raportów sprzedaży), lub pół etatu, bądź na czarno. 2) Praca po dwieście kilkadziesiąt godzin w miesiącu. 3) Nagminne nieprzestrzeganie praw pracownika, itd...Dlatego życzę tym wszystkim restauratorom aby musieli pracować np. w kuchni sami w warunkach jakie sami narzucają.Wtedy nie będą płakać że mają mało.Dlatego też nie dziwię się wszystkim którzy z musu uciekają, chcąc zarabiać dużo więcej w ludzkich warunkach. PS; Proponuję fiskusowi poszukać brakującego miliarda złotych w budźecie w polskiej gastronomii. Przyszły wykwalifikowany uciekinier
|