Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Kursy Gastronomiczne
Autor: Czytelnik IP 83.15.131.*
Data wysłania: 2010-02-26 16:29
Temat: Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia barmańskie
Treść: Jestem z Poznania, przyjechałam do Krakowa na kurs barmański do Krakowskiej Szkoły Restauratorów bo poleciła mi go koleżanka, która skończyła tam kurs w sierpniu ubiegłego roku. Wszystko co mi mówiła okazało się prawdą - od samego początku byłam mile zaskoczona. Alkohol używany bez limitu bez względu na jego cenę, likierów cała ściana, whisky, rumy i inne samych górnych marek. Teoria, mile przekazywana z uśmiechem na twarzy aż miło było słuchać, mnóstwo zabawnych historyjek, profesjonalna prezentacja, która dostaliśmy na początku. Egzamin był trudny ale i tak większość osób zdała za pierwszym razem - oni potrafią nauczyć. Część praktyczna połączona z flairem. Wydaje mi się, że jest to jedna z najlepszych propozycji na rynku. Cena nie jest wysoka w porównaniu z konkurencja a poziom nauki na bardzo wysokim poziomie. Polecam każdemu.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-07-04 16:42 178.181.163.*]
Od kilku lat obserwuję wyraźną tendencję wzrostu ilości kursantów, na prowadzonych przez moją szkołę kursach, kierowanych przez pracodawców. Powodów tej tendencji jest kilka. Trzy, cztery lata temu wielu wykwalifikowanych barmanów oraz kelnerów wyjechało do pracy w różne zakątki naszego globu : Anglia, Irlandia, Cypr, Majorka, Stany. Nagle okazało się w wielu restauracjach i hotelach że nie ma kto wyszkolić nowego personelu. Standard obniżył się w wielu miejscach, poprawiło się jednak traktowanie pracowników. Przestała obowiązywać wszechobecna dewiza - podstawowego szczebla pracownik ma tylko jedno prawo - ma prawo się zwolnić jak mu się coś nie podoba. Pracodawcy zaczęli rozumieć, że to ich pracownicy są motorem każdej restauracji. Dystrybutorzy win i alkoholi proponują często szkolenia dla pracowników są to jednak szkolenia z asortymentu danej firmy a nie kompleksowe, obiektywnie oceniające jakość wszystkich dostępnych w lokalu produktów. Aby nasza restauracja, club mogły być konkurencyjne na rynku i prawidłowo funkcjonowały konieczne jest spełnienie kilku warunków : - kadra managerska, to nie mogą być przypadkowe osoby, świeżo upieczeni absolwenci np. kierunków ekonomicznych czy zarządzania. Muszą to być osoby posiadające fachową wiedzę zawodową. Jeżeli manager nie ma doświadczenia zawodowego ani odpowiedniego przeszkolenia to niby jak ma oceniać jakość pracy swoich podwładnych? jak ma poprawiać tą jakość ? Zaczynamy więc od gruntownego przeszkolenia kadry managerskiej, wiedza o alkoholach, winie, kawie to warunek konieczny. Następnie zarządzanie ludźmi, coś bardzo trudnego. Trzeba nie tylko wiedzy ale i bardzo mocnego charakteru. Zwłaszcza że zmieniły nam się troszkę czasy i pracownicy nie szukają tylko pracy po to aby zarabiać pieniądze na życie. Chcą pracować w miłej atmosferze, chcą mieć możliwość wyboru dni pracy. Chcą mieć wpływ na ubiór w pracy i coraz częściej mają własne , głośno wypowiadane zdanie niemal na każdy temat. To znacznie podnosi poprzeczkę dla kadry managerskiej. - barmani, kelnerzy jeżeli znajdziemy osoby odpowiednie na te stanowiska, zastanówmy się jak ich zatrzymać. Wysłanie pracownika na profesjonalny kurs barmański, kelnerski, sommelierski czy baristyczny na koszt pracodawcy pod warunkiem że po ukończeniu kursu przepracuje co najmniej rok to obecnie jedna z popularnych form przywiązywania do konkretnego miejsca pracy personelu. Na szkolenia barmańskie oraz sommelierskie organizowane przez Galicyjską Szkołę Smaku w Krakowie poza pracownikami z branży gastronomiczno-hotelarskiej kierowani są przez swoich pracodawców sprzedawcy z salonów wina, sklepów alkoholowych, firm specjalizujących się w obsłudze konferencji czy organizacji ślubów. www.szkolasmaku.pl odpowiedz »

Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-07-04 16:40 178.181.163.*]
Jak wybrać firmę szkoleniową ? Czy ma znaczenie u kogo skończymy kurs ? Przecież "papier" to "papier". Jednak te czasy mamy już za sobą że wystarczył "papier". Obecnie każdy pracodawca sprawdzi czego się nauczyliśmy podczas kursu w którym uczestniczyliśmy. " Papier" da nam jedynie pierwszeństwo w kolejce po pracę przed tymi którzy go nie posiadają. Powinniśmy więc mieć świadomość że legitymowanie się certyfikatem ukończenia kursu/szkolenia barmańskiego, kelnerskiego, sommelierskiego, baristycznego czy np. manager restauracji to nie jest bezpośrednia gwarancja pracy w danym zawodzie ale przede wszystkim zobowiązanie że na nas można bardziej polegać, że my jesteśmy przygotowani do pracy i posiadamy bardzo duży potencjał który będziemy starali się przełożyć na zyski naszego pracodawcy. Tak to właśnie w tym celu jesteśmy zatrudniani. Mamy zarabiać pieniądze dla naszych pracodawców. Mamy jednak świadomość że w gastronomii nasze zarobki mają dwie składowe : stawka godzinowa i napiwki. My posiadamy bezpośredni wpływ na wysokość napiwków. Barman czy kelner to przecież handlowiec. Aby być dobrym handlowcem konieczne jest spełnienie dwu warunków : dokładna znajomość oferowanego asortymentu i umiejętność aktywnej sprzedaży. Wybierając zatem firmę szkoleniową dowiedzmy się czy nauczy nas ona również tego. Większość firm przekaże nam suche książkowe wiadomości. Wybierajmy firmy specjalizujące się tylko w konkretnych branżach. Jeżeli widzimy ogłoszenie i firma ma w swojej ofercie 30 a czasem nawet 50 kierunków nauczania to zadajmy sobie pytanie jak oni to robią, skąd na zawołanie po zebraniu grupy biorą tych "najwyższej klasy" szkoleniowców ? Wybierajmy nie tylko firmy ale właśnie konkretnych szkoleniowców. Sprawdzajmy jaki mają dorobek zawodowy, co oni sami osiągnęli. Moim zdaniem jeżeli dany szkoleniowiec sam potrafił osiągnąć sukces zawodowy to mamy szanse że również nas nauczy jak to zrobić. Udzieli nam wielu cennych i praktycznych wskazówek. Postarajmy się również dowiedzieć czy dany szkoleniowiec jest nadal aktywny zawodowo, czy sam bierze udział w szkoleniach i podnosi swoje kwalifikacje aby być na bieżąco. Jeżeli ktoś uczy nas jak być dobrym barmanem to sam również powinien co jakiś czas stanąć za barem i przekonać się czy sam nadal potrafi być dobrym barmanem ( pomijam szkoleniowców którzy nigdy nie pracowali w tym zawodzie, no bo czego mogą nas nauczyć ? ). Jedno jest pewne, wskazówek przekazywanych na szkoleniach a wyniesionych z własnych doświadczeń zawodowych szkoleniowców nie da się przecenić. Mądrzy ludzie czerpią z doświadczeń innych i dzięki temu dużo szybciej osiągają swoje cele. odpowiedz »

Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-04-29 09:44 217.28.147.*]
Witam zapraszam na szkolenia barmańskie organizowane przez Centrum Edukacji w współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Kursy są w naprawde atrakcyjnej cenie. Zapraszam na stronę www.barman.centrumedukacji.pl lub proszę o kontakt mailowy marta.chojnacka@centrumedukacji.pl Polecam!!! odpowiedz »

tylko KSR [2010-05-07 16:13 83.15.131.*]
Ja byłam na kursie barmańskim w KSR www.ksr.net.pl To był drugi kurs na jakim byłam u nich. Zaczęłam od kelnerskiego bo było warto więc spróbowałam na barmańskim. Nie pomyliłam się Są na naprawdę wysokim poziomie. Wiedza, praktyka i kultura. Idę na kolejny tym razem Manager. KSR to chyba sposób na życie. Pozdrawiam Anastazja www.ksr.net.pl odpowiedz »

tylko KSR [2011-02-13 00:31 77.114.95.*]
Witam. Z pewnością mogę polecić kurs barmański. A zaczęło się niewinnie. Dowiedziałam się przez przypadek o tej szkole więc do niej wstąpiłam. Szkoła KSR jest bardzo dobrą szkołą. Nie żałuję podjętej decyzji i Ty również jej nie żałuj. KSR jest jedną z nielicznych szkół, co mają tak wykwalifikowaną kadrę. Polecam i pozdrawiam. odpowiedz »

tylko KSR [2013-09-10 17:13 77.254.135.*]
Zgadzam się! bardzo dobra szkoła! Też byłam u nich na kursie barmańskim, Emil jest niesamowitym prowadzącym ;) odpowiedz »

tylko KSR [2012-03-22 15:13 213.238.74.*]
A może by się ktoś inny wypowiedział tu a nie tylko przedstawiciele placówek koszących kasę? Żenada... odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij