|
Wątek:
|
Gastronomiczna lista płac
|
Autor:
|
Czytelnik IP 77.236.0.*
|
Data wysłania:
|
2010-06-06 12:13
|
Temat:
|
Płace w gastronomii
|
Treść:
|
Pracuję w gastronomi 25 lat. W chwili obecnej jestem szefem zmiany. Zarabiam średnio 2300 złotych z premiami, które jednak łatwo bez większego powodu stracić. Tygodniowa ilość godzin jest uzależniona od obłożenia lokalu i szacuje się od 48 do nawet 70 godzin, niestety nadliczbowe godziny nie są płacone i można je ewentualnie czasem odebrać. Dla porównania w 1992-95 roku zarabiałem na rękę 1500 złotych plus trzynastki i czternastki i różnego rodzaje dodatki na święta, wczasy itp. W zakładzie, co śmieszne i tragiczne można spożywać tylko własny prowiant, nie ma możliwości zakupu obiadu, nie dotyczy to tylko kierownictwa... Do obowiązku wszystkich kucharzy należy również wywóz śmieci i mycie garnków na zmywaku. To taki na szybko napisany obraz pracy na kuchni. Ogólnie płaca za ciężka pracę w weekendy, święta i inne tego rodzaju dni podczas których niektórzy się wylegują nie należy do wspaniałych. Radzę zastanowić się na wyborem swojego zawodu, bo gastronomia to nie tylko eleganccy panowie w telewizji:)
|