|
Wątek:
|
Będą kary za brak HACCP?
|
Autor:
|
Czytelnik IP 999.999.999.*
|
Data wysłania:
|
2005-06-10 17:38
|
Temat:
|
HACCP - nadgorliwość urzędnika
|
Treść:
|
HACCP to następny element urzędniczej walki z polskimi firmami. Mam wielu znajomych za granicą z branży gastronomicznej i nikt z nich nie słyszał czegoś takiego jak HACCP. U nas natomiast urzędnicy sanepidu traktują HACCP jak coś, bez czego polska gastronomia wytruje swych klientów w pół dnia. Jest to następny element nacisku, pokazanie swej wyższości, a przede wszystkim wykazanie swej "przydatności" - by nikt nie pomyślał, że może są zbędnym balastem dla budżetu. Nie biorą jednak tego pod uwagę, że jak już wszystko zniszczą to kto będzie płacił podatki na ich utrzymanie.
Klient i tylko klient powinien weryfikować gastronomię.
|
Odpowiedzi:
HACCP - nadgorliwość urzędnika [2007-10-23 22:00 81.168.214.*]
czytam i coraz bardziej się smucę - jako urzędnik państwowy i pracownik "sanepidu" staram sie aby nie traktować HACCP-u jako "biblii" niestety są faktycznie osoby na kierowniczych stanowiskach które siedząc za biurkiem i za bardzo nie znając realiów jakie są w "terenie" wyszukują coraz to nowsze przepisy aby utrudnić życie przedsiębiorcom :( niestety jest to jeden z powodów dla którego zastanawiam się nad zmiana pracy :( nie tylko przedsiębiorcom nie pasuje takie podejście do HACCP-u, pracownikom Inspekcji Sanitarnej też jest niewesoło kiedy muszą wymagać bzurnych przepisów. - Urzędnik Państwowy- odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika [2011-10-15 20:03 83.7.149.*]
polecam zapoznanie się z artykułami na temat systemu haccp oraz pobraniu kart kontrolnych z strony www.kucharze-serwis.pl odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika [2010-12-06 18:11 77.222.245.*]
więcej informacji na stronie : http:// bhphelp.pl odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika dziękuję [2008-03-28 01:12 78.88.50.*]
Przywrócił mi pan wiarę w inspektorów sanepidu, widzę że pracują tam nie tylko typowi "urzędasy" ale i ludzie inteligentni. Dawniej był dobry zwyczaj że kelner zanim zaczął pracować na sali, przechodził miesięczną praktykę na kuchni. Może inspektorzy i kierownictwo sanepidu powinno przepracować co najmniej miesiąc w jakimkolwiek lokalu gastronomicznym. odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika dziękuję [2008-03-28 14:34 80.82.155.*]
Inspektorem sanitarnym nie jestem :) ale dziękuje. Hmm praktyki w lokalach gastronomicznych dla "urzędasów" ciekawe choć tak naprawdę to takie przystosowanie do życia w "prawdziwym społeczeństwie" powinni mieć ci udzie którzy to prawo ustanawiają oraz niektórzy z "urzędasów" odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika dziękuję [2010-05-10 21:16 213.77.61.*]
hccp jest naprawde niepotrzebny.rece opadaja,pracy przybywa,po cholere to pisanie i kolejny obowiazek.obowiazek ktorego nie dopilnuje i juz ktos w majestacie prawa zada harachu.przesada jakiej swiat nie widzial.ile mozna miec nad glowa zagrozen odebrania dochodow i pracowac.zatrulem ludzi to place odszkodowania.ograniczyl bym znacznie kompetencje sanepidu. odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika dziękuję [2010-11-14 19:17 77.252.90.*]
Proponuję --> --> www.haccp-doradztwo.pl tam są wszystkie nurtujące rozwiązania. Polecam! odpowiedz » HACCP - nadgorliwość urzędnika dziękuję [2010-12-06 18:13 77.222.245.*]
więcej informacji na: http://bhphelp.pl odpowiedz » racja [2005-10-11 16:24 999.999.999.*]
niech sanepid wykończy polską gastronomię, sklepy, (stolówki w szkolach już niejednokrotnie zaopatrują się w frmach cateringowych- drogo ale za to beznadziejnie)- wtdy sanepid nie bedzie w Polsce potrzebny odpowiedz »
|