|
Wątek:
|
Będą kary za brak HACCP?
|
Autor:
|
Czytelnik IP 999.999.999.*
|
Data wysłania:
|
2005-06-13 14:45
|
Temat:
|
absurd
|
Treść:
|
To jest czysta paranoja!Caly ten HACCP jest bezsensowny mam małą restaurację i już mam kuchnię calą oklejoną instrukcjami typu jak myć ręce oraz zapiskami kiedy była myta lodówka, podłoga,kuchenka itd., a teraz jeszcze zanim klient otrzyma u mnie np. kotleta to minie chyba godzina, bo muszę go opisać ile bułki dodaję, termometrem sprawdzić temperaturę w kotlecie itp.Oczywiście tylko w Polsce mogą dziać się takie rzeczy...
|
Odpowiedzi:
dotyczy absurdu [2006-04-27 10:06 80.53.60.*]
Kto u państwa wprowadzał taki system? może kupił Pan głupi gotowce, system nie polega na bzdurmych zapisach. tylko na zapisach w punktach krytycznych., a takich w małych firmach jest jeden , dwa. Pierwsze słyszę, że trzeba coś zapisywać przed wydaniem kotletów?. Prawo tego nie wymaga. Systemy HACCP zaczyna funkcjonować w całym świecie. Jeżeli korzystał Pan z informacjii od niedoukwe, to można system zweryfikować i wyłaczyć zapisy i postepowania niepotrzebne odpowiedz » dotyczy odpowiedzi na absurdu [2008-03-28 01:00 78.88.50.*]
Pracuję w gastronomi ponad dwadzieścia lat i o ile wiem w Polsce obowiązują od wielu lat podobne zasady co system HACCAP. Zasady te były wymagane przez sanepid, ale nie wymagały tylu dokumentów co teraz. Przestrzeganie higieny, prawidłowe przechowywanie żywności itp. zasady; większość z nas wyniosło ze szkoły. łatwo powiedzieć że system haccap dla autora "absurd" przygotował jakiś nieuk, może to i prawda, ale czy wie pan ile żądają profesjonalne firmy? Dla restauracji w której pracuję jest to kilkanaście tysięcy złotych. odpowiedz » dotyczy absurdu [2006-12-20 12:52 83.16.100.*]
Witam! To chyba Pan pobieżnie zna przepisy HACCP! Zapraszam do pierwszego lepszegp przedszkola - zobaczy Pan co za wspaniałą dokumentacje nam kazali prowadzić- i nie tylko kotleta to dotyczy! Sama pracuję w przedszkolu - cały ten system jest beznadziejny. A roboty 2x tyle - oczywiście papierkowej - jakby nie można się było zająć bardziej konstruktywnymi sprawami. odpowiedz » kotlecik [2006-04-18 15:15 84.10.241.*]
z tym okreslaniem ile bulki jest dodawane itd. to przesada..wystarczy ze w ksiedze haccp okreslisz w widelkach ile jest dodawane danego skladnika i tyle. raz dasz mniej raz wiecej.nierealnym jest zeby okresalc co do grama. a co do temperatury to piszesz tylko ze mieso jest przetrzymywane w takich i takich warunkach...jezeli lodowka wyposazona jest w termometr wmontowany fabrycznie odpowiedzialnosc za sprawne dzilanie zganiasz na serwis...co roku robisz serwis urzadzen i tyle. odpowiedzialnosc za jakosc wody ponosi zaklad wodno kanalizacyjny. jak ktos chcce sie skonsultowac to piszczie zadra81@o2.pl odpowiedz »
|