Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Polska gastronomia odczuwa kryzys finansowy?
Autor: Czytelnik IP 78.88.163.*
Data wysłania: 2010-07-22 21:39
Temat: Polska gastronomia odczuwa kryzys finansowy?
Treść: KuchaRZ to RZemieślnik, a więc praktyk posiadający faktyczne umiejętności oraz niezbędną wiedzę! To nie jest przypadek, że tak jak lekaRZ czy stolaRZ tak i kuchaRZ kończy się na RZ to ma wskazywać na prawdziwe RZemieślnictwo! Kucharz tak jak i lekarz ma leczyć, tak jak i stolarz tworzyć. Prawdziwy mistrz kuchni jest więc wyuczonym przeżyciami praktykiem, który nie tylko biegle zajmuje się swoim kunsztem kuchennym, ale także jako szef kuchni oraz biznesman musi być wszechstronnym menadżerem. Tylko tak doświadczony człowiek zasługuje na miano Kucharza, a więc mistrza rzemiosła kucharzenia! Dzisiejsi pseudo kucharze to 15% społeczeństwa i na ulicy widać mizerny efekty ich fachu! Bo czy człowiek serwujący gofry i kebaby jest kucharzem? Nie. Czy zatem gospodyni robiąca domowe obiady jest kucharzem? Nie. Brakuje im odpowiedniej wiedzy i umiejętności aby wykonywać ten zawód!
Wysuwam apel do Izb Rzemieślnictwa w Polsce, aby czym prędzej zainterweniować i odbudować rangę zawodu Kucharza! Należy zwrócić się do Sanepidu o kontrolę kwalifikacji i zapisów umownych. Dzisiaj są takie ewenementy rozumowe, że wypiekacz kebaba w przydrogowym zajeździe ma w umowie ujęte "kucharz". Powinien być tam ujęty jego faktycznie wykonywany zawód, a więc "obsługa baru", "serwisant fast-foodów" czy "wypiekacz kebaba". Ten człowiek NIE JEST Kucharzem! Już sama oferta pracy traktująca o poszukiwania kucharza do baru szybkiej obsługi wprowadza konsumenta w błąd. Bar nie jest pełnowartościową kuchnią i nie zatrudnia Kucharzy, niech Sanepid ma to na uwadze. Dochodzi do takich niedomówień i skrajności, że kiedy do dyspozycji danej firmy stawia się poważny człowiek do pracy Kucharza jest z braku szacunku do tego zawodu traktowany jak wypiekacz zdechłych kebabów!
Zawód i kwalifikacje Kucharza warunkują jego talent, praktyczne wieloletnie doświadczenie i umiejętności oraz wiedza kompleksowo pojmująca zdrowe zależności żywieniowe, a więc poznanie zasad ewolucji przyczynowo - skutkowej każdego składnika używanego w kuchni!
Kucharz odgrywa bardzo ważną rolę w społeczeństwie, ma inspirować, leczyć i być artystą otrzymując za to odpowiednie wynagrodzenie i szacunek swojej "publiki", a więc klientów kuchni. Mógłbym się znacznie bardziej i głębiej nad tym temat rozwodzić, ale to nie jest miejsce i czas. Kwituję więc ten wykład następującym zawołaniem ogólnym:
Rzemieślnictwo musi się obudzić i wzlecieć jak feniks z popiołów, gdyż tym sposobem powstaje zdrowy Świat wzajemnych wartości, szacunku, pomocy i Miłości. www.kuchniaprawdy.blogspot.com

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij