|
Wątek:
|
Bakteria E coli w zielonej cebulce - 46 osób zakażonych
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2006-12-07 13:21
|
Temat:
|
Bakteria E coli w zielonej cebulce - 46 osób zakażonych
|
Treść:
|
Aktualność: W trzech stanach USA blisko 46 osób zostało zakażonych bakterią E coli, która znajdowała się w sprowadzonej z Meksyku zielonej cebulce. Była ona serwowana w daniach w sieci jadłodajni Taco Bell.
Zielona cebulka, decyzją zarządu sieci została wycofana ze wszystkich barów tej firmy (5800 lokali!). Z przeprowadzonych badań, widać jednoznacznie, że to właśnie w tej cebulce, podawanej w Taco Bell, znajdowały się groźne bakterie E coli
Taco Bell nie powiedziała, kto jest dostawcą warzywa. Według agencji Associated Press, nie ma pewności, że zakażona dymka nie trafiła supermarketów i restauracji w USA.
To nie pierwszy przypadek znalezienia tej bakterii w warzywach. W październiku z rynku wycofano sałatę, a w wcześniej szpinak, w których także znajdowały się bakterie E coli. Pochodziły one z plantacji w dolinie Salinas, w Kalifornii.
E cola może być przyczyną krwotoku i zaburzeń czynności przewodu pokarmowego, w niektórych przypadkach może wywołać choroby nerek.
|