Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"
Autor: Czytelnik IP 62.121.132.*
Data wysłania: 2011-02-13 13:49
Temat: Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
Treść: saphiro.pl

Niebo w gębie - małopolskie przysmaki

Polacy słyną z zamiłowania do jedzenia, świadczą o tym słynne uczty oraz przyjęcia szlacheckie cieszące się szaloną popularnością. Czasy królów polskich słyną z potraw, pieczeni z prosiąt, dzików, pasztetów, czy też kaczek i gęsi.
Pomimo rozwoju miast i jednoczesnego napływu orientalnej kuchni, nadal dobrze prosperują i powstają równocześnie nowe restauracje serwujące typowo staropolskie mięsne dania, będące świetną alternatywą dla niezdrowych fast foodów. W lokalach tych znajdziemy w menu typowe dla danego regionu zupy a i dania zaskakujące swymi składnikami.

Niektórzy z nas nie nie mogą sobie wyobrazić świątecznych stołów bez wyśmienitych dań staropolskich. Warto powracać do staropolskich obyczajów naszej kuchni, gdyż na co dzień nie gotujemy w ten sposób, a małopolskie przysmaki to naprawdę tytułowe niebo w gębie! Powstaje tu oscypek, ser z owczego mleka, w Liszkach odnajdziemy ulubioną wędlinę naszego papieża Jana Pawła II słynną kiełbasę lisiecką, no i nie można by zapomnieć aby w Krakowie nie spróbować obwarzanków i chleba prądnickiego. Receptury te nie zmieniają się od ponad setek lat. Oprócz regionalnych restauracji, w których smakołyki te są dostępne, mieszkańcy i turyści mogą dodatkowo skosztować podczas kulinarnych kiermaszy, na targach, a szczególnie w lecie na małopolskim festiwalu smaku. I tu pojawiają się przysmaki, które cieszą nie tylko Małopolskę ale i podniebienia europejskich smakoszy.

Na pierwszym miejscu mamy produkty wpisane do rejestru chronionych nazw pochodzenia Unii Europejskiej, któż nie spróbował bryndzy podhalańskiej, miękkiego sera z owczego mleka czy też oscypka. Każdy turysta sięgnął po ten legendarny owczy ser naszych górali spod Tatr, Pienin i Beskidów pamiętając jego pikantny, słonawy, przesiąknięty dymem z ogniska smak. Mamy nawet wersję oscypka mini, redykołkę produkowaną w fantazyjnych kształtach. Kolejnym przysmakiem z owczego mleka jest bunc z góralskich bacówek. Odwiedzający okolice górskich miejscowości mogą również skosztować podpuszczkowej owczej bryndzy podhalańskiej, sera gazdowskiego z podgrzewanego mleka krowiego.

Podniebienia turystów odwiedzających Małopolskę zachwyci również szeroka gama regionalnych wędlin i mięs. Wspomniana kiełbasa lisiecka o delikatnym smaku, smaczna tuszka gęsi zatorskiej, prawdziwy rarytas jakim jest jagnięcina podhalańska z okolic Zakopanego, Nowego Targu i Szczawnicy.

Na obiad dodając wędzonki lub kiełbasy można przygotować tradycyjnego kiszonego żuru krakowskiego, znanego w Małopolsce już od XIII wieku. Alternatywą na stole może być czerwony barszcz, sztandarowe danie polskiej kuchni, cieszące się popularnością również wśród obcokrajowców. W dolinach rzek Prądnika i Szreniawy buraki uprawiano od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój. W wielu domach robi się to do dziś.

Jako drugie danie możemy zaserwować karp zatorski, hodowany od XII wieku w okolicach Zatora, skąd sprowadzano je na królewskie stoły. Dziś turyści odwiedzają "Dolinę Karpia" mając okazję również wędkować, uprawiać sporty wodne, odpoczywać i spacerować.
Dodatkiem do mięsnych, sycących dań są miody, pozyskiwane od niepamiętnych czasów - małopolski i sądecki miód spadziowy.

Symbolem Krakowa są obwarzanki, świeże i chrupiące do wyboru z solą, makiem lub ziarnem sezamowym. Nie należy mylić z krakowskimi precelkami! W Małopolsce z słynnych wypieków odnajdziemy prądnicki chleb, jodłownicki kołacz z serem, chleb żarnowy z Łomnej, chleb jurajski z płatkami ziemniaczanymi, wyśmienite ciasteczka z lukrem.
Do tradycyjnych produktów regionu należą także potrawy z owoców i warzyw. W Charsznicy Małopolskiej uprawia się kapustę, która jest kwaszona naturalnymi metodami, z niewielkim dodatkiem soli, swoją sławą przekraczając granice Polski. Smaczną propozycję kulinarną stanowi małopolska zupa fasolowa pochodząca z doliny Dunajca. Z gminy Łukowice pochodzą smaczne śliwki suszone i z okolic Laskowej mamy smaczne suski sechlońskie. W okolicach Raciechowic, w Łącku uprawia się od wieków jabłka, produkuje się tam również śliwowicę.
W Małopolsce nie wszystko co najsłynniejsze ma aż tak długą tradycje, zaledwie parę lat liczy tradycja papieskich kremówek z Wadowic.
Na turystów odwiedzających Kraków i okolice czeka wiele atrakcji turystycznych, jak i tych zadowalających nasze kulinarne zachcianki

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij