Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Restauratorzy znają tylko dwa rodzaje chłodników!
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2007-03-10 11:59
Temat: Restauratorzy znają tylko dwa rodzaje chłodników!
Treść: Aktualność:
Kilkutygodniowe upały, które tego roku nawiedziły Polskę ujawniły jedną prawdę o polskich restauratorach. Większość z nich potrafi przygotować tylko 2 rodzaje chłodników - z ogórków lub botwinki.

Przykładowo, w Białymstoku jesli chłodnik to jedynie z ogórka albo botwinki. Na pytanie dziennikarzy gazety, czy w lokalu serwowany jest chłodnik najczęśniej padają następujące odpowiedzi: - Tak, serwujemy chłodnik. Jaki? Na buraczkach - taki fioletowo-czerwony - oznajmia pracownik restauracji Pruszynka - Mamy dwa rodzaje: ogórkowy i z botwinką. Oba dobrze się sprzedają, pod warunkiem, że są upały - tłumaczy pani z Dąbrówki.

W karcie dań zwykle nie podaje się produktu z jakiego został zrobiony chłodnik. Wystarcza słowo "Chłodnik". Najważniejsza wydaje się cena potrawy - od 2 do 8 zł w zalezności czy jemy w barze mlecznym czy też w restauracji 7 Pokus (tam chłodnik jest podawany razem z ziemniakami i nosi miano bojarskiego, choć zrobiono go z botwinki).

W polskich restauracjach wybór chłodników jest bardzo wąski, choć kuchnia polska proponuje kilkanascie odmian tej popularnej zupy. Na Kurpiach najpopularniejszy jest chłodnik z burakami i szczypiorkiem, na Mazurach robiony jest na żytnim kwasie, na Mazowszu z sokiem z kiszonych ogórków. Znany jest tez chłodnik owocowy na jogurcie i na kwasie chlebowym z cieleciną - tzw. ruski. Podlaski jest z buraczkami, litewski z botwinką. Również samo nazewnictwo chłodników w Polsce jest bardzo bogatę - swego czasu na Białostocczyźnie chłodnik nazywano jeszcze (nie wiedzieć czemu): simbor albo "goła Zośka"

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Polscy kucharze robią chłodnik tylkoz botwinki lub... [2007-03-10 11:59 83.4.72.*]
do ..... odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij