Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Słowacja wycofa sprzeciw wobec rejestracji przez Polskię osc
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2007-11-06 19:48
Temat: Słowacja wycofa sprzeciw wobec rejestracji przez Polskię osc
Treść: Aktualność:
Słowacja, która na początku lutego zgłosiła weto wobec rejestracji oscypka jako polskiego produktu regionalnego, wycofa się z niego, gdy otrzyma zapewnienie Warszawy, że nazwa tego sera będzie używana tylko w języku polskim.

Sprzeciw Słowacji oznaczałby, że na razie polski oscypek nie otrzyma unijnej Chronionej Nazwy Pochodzenia. Komisja Europejska rozpatrzy wniosek Słowaków w ciągu sześciu miesięcy.

Zdaniem słowackiego ministra rolnictwa Miroslava Jurenia, Słowacy zgodzą się, aby Polacy produkowali "oscypek", natomiast słowacka nazwa tego produktu będzie brzmiała "osztiepok", bez możliwości tłumaczenia nazw tych serów na inne języki. Słowacki minister rolnictwa odniósł się do konferencji prasowej, w czasie której ambasador Polski w Bratysławie Zenon Kosiniak-Kamysz zażądał wyjaśnień powodu sprzeciwu Słowaków wobec rejestracji oscypka.

Ambasador przypomniał słowackim dziennikarzom o istniejącej od grudnia 2005 roku umowie, zawartej między przedstawicielami resortów rolnictwa obu państw, zaakceptowanej przez obu ministrów, uznającej słowacki i polski ser za dwa różne produkty. Umowa zawiera zapis, iż Polacy zarejestrują w Unii Europejskiej "oscypek", a Słowacy "slovensky osztiepok".

Ser od zawsze był wyrabiany w Tatrach po obu stronach granicy. Z upływem lat produkt polski i słowacki zaczął się od siebie różnić. Choć nadal Słowacy na polski ser mówili osztiepok a Polacy na słowacki - oscypek, to dziś różnice w składzie surowcowym i sposobie produkcji są na tyle duże, że to są różne wyroby - twierdzi Milan Wenit z Wydziału Ekonomicznego polskiej ambasady w Bratysławie. Różnice dotyczą między innymi zawartości mleka krowiego - do wyrobu polskiego oscypka można wykorzystać maksymalnie - 40%, w osztiepku może go być nawet 80%. Wenit przypomniał, że w Polsce oscypek wyrabiany jest tylko w kilku podhalańskich gminach, wyłącznie ręcznie, w bacówkach, podczas gdy "osztiepok" produkowany jest w całym kraju, w mleczarniach, z użyciem maszyn.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Oscypek w Polsce, osztiepok na Słowacji [2007-11-06 19:48 83.7.166.*]
to nie to co chciałam odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij