Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Coraz więcej restauracji liczy kalorie
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2012-10-12 20:31
Temat: Coraz więcej restauracji liczy kalorie
Treść: Aktualność:
Do programu Menu Bez Tajemnic przystąpiły dwie restauracje U Ziyada i Joker. Uczestnictwo w programie polega na umieszczeniu w menu informacji o kaloryczności i wartości odżywczej serwowanych potraw. To innowacyjne rozwiązanie, niespotykane dotąd w polskich restauracjach, jest doskonałą okazją do przyciągnięcia klientów, którzy coraz częściej zwracają uwagę na aspekty zdrowotne swoich posiłków.

Joker, najstarsza restauracja w Tychach oraz malowniczo położony lokal U Ziyada na zamku w Przegorzałach na obrzeżach Krakowa, we wrześniu tego roku przystąpiły do programu Menu Bez Tajemnic zainicjowanego przez Unilever Food Solutions (UFS). To kolejne lokale z południa Polski, które zdecydowały się "odtajnić" swoje menu i zamieścić w nim informacje o wartości odżywczej i ilości kalorii w swoich daniach.

Program Menu Bez Tajemnic powstał w oparciu o raport World Menu Report przygotowany w 2010 roku. Badanie wykazało, że większość konsumentów oczekuje od szefów kuchni podania bardziej szczegółowych informacji o serwowanych potrawach. To skłoniło organizatora badań - Unilever Food Solutions - do podjęcia kolejnego kroku, czyli stworzenia autorskiego programu, w którym zrzeszone lokale umieszczają w swoich kartach menu informacje o wartości odżywczej serwowanych dań, czyli informacji o procencie GDA (zalecanego dziennego spożycia), ilości tłuszczów, węglowodanów, kalorii oraz białka. W przygotowaniu i opracowaniu tych informacji pomagają eksperci UFS.

- Coraz więcej szefów kuchni rozumie potrzeby swoich gości i chce dostarczyć im informacji, których oczekują. To dobry sposób nie tylko na pozyskanie stałych klientów, ale także na przyciągnięcie zupełnie nowych - mówi Janina Śliwa, Specjalista ds. Public Relations w Unilever Food Solutions.

Menu Bez Tajemnic to jedno z wielu działań podejmowanych przez Unilever Food Solutions na rzecz stworzenia zdrowszego menu oraz poszerzenia świadomości gości w zakresie racjonalnego odżywiania. Tych zagadnień dotyczy także m.in. najnowsza, tegoroczna edycja World Menu Report, która porusza problem otyłości.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Nowe restauracje w programie Menu Bez Tajemnic [2012-10-12 20:31 83.29.64.*]
unilever jest szeroko znany z produkcji zdrowej żywności odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij