Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Nowe potrawy na liście małopolskich produktów regionalnych
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2007-12-27 15:01
Temat: Nowe potrawy na liście małopolskich produktów regionalnych
Treść: Aktualność:
Na listę małopolskich produktów regionalnych trafiły cztery nowe potrawy: żurek po krakowsku, barszcz czerwony krakowski, balsam kapucyński i karp zamorski.

<b>Barszcz czerwony krakowski</b>
Żyzne gleby Małopolski w dolinie Prądnika i rzeki Szreniawy sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Buraki uprawiano tu od stuleci nawet w małych przydomowych ogródkach. Każda gospodyni sporządzała "kwas buraczany" do przyrządzania smacznych zup, a także do bezpośredniego spożycia, jako zdrowy napój - mówią przedstawiciele Małopolskiej Rady ds. Produktów Tradycyjnych.

<b>Żurek po krakowsku</b>
Tradycja kiszenia żuru i sporządzania z niego smacznych zup sięga w Małopolsce XIII wieku. W ubogich rodzinach jadano go dwa, a nawet trzy razy dziennie - uzasadniła Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

<b>Karp zatorski</b>
Początki rybactwa w Zatorze (stawowej hodowli ryb) sięgają XIV wieku. Ekologiczna hodowla oparta tylko na karmieniu paszami pochodzenia roślinnego (tylko zboża) powoduje, iż mięso posiada specyficzny aromat i smak - tłumaczyła decyzję Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

<b>Balsam kapucyński</b>
Tradycja wytwarzania balsamu kapucyńskiego sięga dwóch wieków, a początki jego produkcji znajdujemy w Czechach, w praskim klasztorze Ojców Kapucynów. Według ustnego przekazu zakonnicy otrzymali recepturę od lekarza, który przekazał ją po śmierci swojej żony. Około 100 lat temu receptura wytwarzania balsamu została przekazana braciom z zakonu kapucynów w Krakowie, którzy od tego czasu zajmują się jego produkcją i rozprowadzaniem. Balsam kapucyński należy do specjalnej grupy środków spożywczych zwanych suplementami diety, a jego dobroczynne działanie wiąże się ze składem, łączącym dobrotliwe działanie ziół, miodu, propolisu oraz żywic balsamicznych - uzasadniła swój wybór Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych.

Na liście oprócz nowo dodanych potraw są także: precelek krakowski, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, oscypek, żentyca, bundz, redykołka, bryndza podhalańska, sól wielicka, jabłka łąckie oraz śliwowica łącka, nasiona fasoli Piękny Jaś z doliny Dunajca, charsznicka kapusta kwaszona, łukowicka śliwka suszona, obwarzanek krakowski.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Małopolskie potrawy i produkty regionalne [2009-11-17 20:25 194.152.46.*]
odpowiedz »

Małopolskie potrawy i produkty regionalne [2007-12-27 15:01 83.29.209.*]
Bardzo prosze natychmiast wysłać mi na moją poczte: justa1312@.pl tradycyjne potrawy w małopolsce .. Bardzo mi to jest potrzebne PROSZE ! odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij