TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Forum grupa: Gastronomia

Fałszowane mięso w marketach

Data wysłania: 2013-06-11 20:30 Autor: Czytelnik IP automat

Aktualność:
Coraz częściej słyszymy o aferach dotyczących fałszowania mięsa. Tym razem w chińskich supermarketach sprzedawano baraninę zawierającą 5 procent baraniny. Resztę stanowiło mięso z kaczek. Drobiową baraninę można było kupić w takich sklepach jak Tesco, Auchan, Carrefour, Wal-Mart i Lotus.

Kupowane w Mongolii mięso do sprzedaży sprowadzała firma Hewang Food z Szanghaju. Tesco China już wycofało trefny produkt ze swoich półek.

Jako pierwsza aferę nagłośniła lokalna telewizja STV. Temat pociągnęły gazety "Global Times" i "The Telegraph". Policja prowadzi śledztwo w tej sprawie.

To nie pierwsza afera z fałszowaniem mięsa, jaka wydarzyła się w Chinach. Miesiąc temu rozbito gang sprzedający szczury, norki i lisy jako jagnięcinę. W tej sprawie aresztowano ponad 900 osób.

"Najnowsze wytyczne sądu najwyższego Chin mówią o kwalifikowaniu jako przestępstwa sprzedaży i produkcji żywności skażonej substancjami chemicznymi lub uzyskanej ze zwierząt chorych lub padłych z nieznanych przyczyn" - mówił rzecznik prasowy chińskiego sądu Sun Jungong.

Według danych sądu najwyższego w latach 2010-12 za przestępstwa związane z niespełniającą standardów żywnością odpowiadało w Chinach 2088 osób w 1533 sprawach.

    • Kolejna afera spożywcza 

      [2013-06-11 20:30 193.107.248.*]

      co ma mięso do turystyki???? dobre. nie ma chyba o czym już pisać ;p   odpowiedz »

 
     

Forum gorące tematy

Forum gorące tematy
Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję