|
Wątek:
|
Wrocław: Już niedługo Konkurs Kulinarny o tytuł Profesjonali
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2008-10-25 17:40
|
Temat:
|
Wrocław: Już niedługo Konkurs Kulinarny o tytuł Profesjonali
|
Treść:
|
Aktualność: 15 listopada 2008 roku odbędzie się kolejna edycja Konkursu Kulinarnego o tytuł "Profesjonalisty Roku 2008". Impreza będzie miała miejsce w Hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu. Prowadzącym będzie Karol Okrasa.
Współorganizatorem jest Komisja Gastronomiczna Polish Prestige Hotels &Resorts, której przewodniczy Dyrektor Hotelu Paweł Szatkowski. Celem jest promowanie utalentowanych i kreatywnych kucharzy dbających o podtrzymanie regionalnej sztuki kulinarnej.
Tematem konkursu jest przygotowanie sześciu zakąsek gorących z dowolnego elementu tuszki królika z wykorzystaniem gruszki i świeżego majeranku oraz sześciu dań głównych z łososia, suszonej szynki i suszonych polskich grzybów leśnych. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 75 minut.
5 zestawów dań jest oceniana przez jurorów a 6-sty zestaw jest prezentacyjny. Przewodniczącym Jury będzie Jerzy Pasikowski.
Udział biorą 2 osobowe zespoły kucharzy wyłonieni z konkursu zgłoszeń z grupy hoteli zrzeszonych w PPH&R i pozostałych obiektów. Odprawa 12 ekip odbędzie się 14.11.2008 o godzinie 20.00. Konkurs rozpocznie się o godzinie 9.00 następnego dnia.
Laureaci konkursu otrzymają nominację do wystąpienia w Kulinarnym Pucharze Polski oraz nagrody rzeczowe. Wyniki konkursu ogłoszone będą na uroczystej Gali w Restauracji Panorama Hotelu Hp Park Plaza we Wrocławiu dnia 15.11.2008 o godzinie 19.00.
|