|
Wątek:
|
Czy żubr w menu restauracji może być prawdziwym żubrem?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2009-06-15 17:09
|
Temat:
|
Czy żubr w menu restauracji może być prawdziwym żubrem?
|
Treść:
|
Aktualność: Polskie restauracje coraz częściej umieszczają w swoich ofertach potrawy z żubra. Niektórzy jednak powątpiewają, czy to są rzeczywiście potrawy z żubra - pisze "Dziennik Polski".
Na pewno na stoły nie trafiają żubry od nas - zapewnia Marek Świderski, nadleśniczy Nadleśnictwa Lasów Państwowych w Niepołomicach. Mamy hodowlę zamkniętą, pod ścisłą kontrolą, tutaj nie dokonuje się odstrzałów. Natomiast w Białowieskim Parku Narodowym, w największej w Polsce ostoi żubra, dokonywane są odstrzały tych zwierząt - dodaje.
Małgorzata Karaś, dyrektorka BPN wyjaśnia, że rozstrzeliwane są żubry chore, osłabione lub niesprawne w wyniku wypadków. Mięso jest wykorzystywane jako karma dla drapieżników w naszej puszczy a nie sprzedawane do gastronomii.
Dyrektorka BPN zastanawia się czy we wszystkich lokalach, w których podaje się żubra, rzeczywiście jest to mięso z tego zwierzęcia.
- Być może część dań przyrządzona jest ze spokrewnionego z żubrem bizona - powiedziała osoba z Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku.
|