|
Wątek:
|
Nowa interesująca restauracja na mapie gastronomicznej Warsz
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2006-07-12 13:10
|
Temat:
|
Nowa interesująca restauracja na mapie gastronomicznej Warsz
|
Treść:
|
Aktualność: 23 sierpnia 2005 roku w Centrum Handlowym Promenada w Warszawie przy ul. Ostrobramskiej 75C otwarto nowy lokal gastronomiczny "Złoty Indyk". Jest to pierwsza polska restauracja typu "quick meal" oferująca smaczne, lekkie i zdrowe dania, których podstawowym składnikiem jest mięso indycze.
Największą atrakcją "Złotego Indyka" jest smaczna, lekka i bardzo zdrowa kuchnia, której podstawę stanowi mięso z indyka. Menu restauracji opracowane przez doradcę kulinarnego projektu, Marka Widomskiego, obejmuje zarówno dania śniadaniowe, jak i lunchowo-obiadowe, cenowo dostępne dla każdego. W karcie każdy klient znajdzie m.in. polędwiczki z indyka w chrupiącej panierce podawane z frytkami, a także pierś z indyka z żurawinami serwowaną do wyboru z ryżem lub kaszą oraz "Mega Indykburgery". Dla osób preferujących szczególnie lekką, zdrową kuchnię oferuje się świeże warzywne sałatki z dodatkiem grillowanego lub wędzonego indyka. A wszystko to jest zdrowe, lekkie i bogate w najlepszej jakości wysokoprzyswajalne białko, a jednocześnie o niskiej zawartości tłuszczu i cholesterolu.
Nowa restauracja usytuowana jest w dwupoziomowym lokalu o powierzchni 325 m2, znajdującym się między starą i nową częścią galerii handlowej. W centralnej części restauracji usytuowany jest grill, na którym kucharz w obecności klienta przyrządza wybrane przez niego porcje indyka lub kurczaka oraz specjalnie skomponowane zestawy warzyw. Miłośnicy zup mogą zjeść w "Złotym Indyku" smaczny rosół lub zupę dnia. Restauracja przygotowała także specjalne, mniejsze dania dla dzieci, a na deser wyśmienite domowe ciasto prosto "z blachy". Restauracja oferuje również szeroki wybór herbat, dobrą kawę, zimne napoje, a także piwo oraz doskonałej jakości sycylijskie i katalońskie wina z beczki.
Udziałowcami inwestycji o wartości ponad 1 mln PLN są firmy: Indykpol S.A. (80% udziałów) oraz Rolmex S.A. (20% udziałów).
Restauracja Złoty Indyk jest projektem pilotażowym szerszej akcji, której głównym celem jest promocja mięsa indyczego w każdej postaci - w tym w daniach gotowych spożywanych poza domem.
Piotr Kulikowski, Prezes Zarządu Indykpol S.A. zapowiedział, iż jeżeli przedsięwzięcie spotka się z zainteresowaniem ze strony rynku, będą otwierane kolejne lokale "Złoty Indyk".
Restauracja jest otwarta w godzinach 10:00-21:00 od poniedziałku do soboty, a w niedziele od 10:00 do 19:00.
Średnie ceny dań wahają się od 5 zł za kanapkę, 12-17 zł za zestawy obiadowe i 10,90 zł za "Mega Indykburgera", do 24,90 zł za własną kompozycję grillową.
|