|
Wątek:
|
Konkurs na Knajpę Roku 2009 rozstrzygnięty. Zwycięzca został lokal R20
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2009-12-17 09:17
|
Temat:
|
Konkurs na Knajpę Roku 2009 rozstrzygnięty. Zwycięzca został lokal R20
|
Treść:
|
Aktualność: Laureatem został lokal R20, tak zadecydowało jury. Natomiast czytelnicy za najlepszą knajpę uznali "Sushi Zushi".
Lokal R20 wzorowany jest na francuskie bistro i jak powiedziała jedna z jego współwłaścicielek Karolina Benoit -" Ta restauracja to nasza duma i pasja. Wynik setek rozmów, które z Moniką Pęcikiewicz (druga współwłaścicielka) przeprowadziłyśmy o jedzeniu. Dużo ze sobą przebywamy, razem pracujemy w teatrze, a jeśli chodzi o jedzenie - mamy mnóstwo przepisów, książek i pełno na ten temat pomysłów. Bardzo się z tego wyróżnienia cieszymy". Według jednego z jurorów Edwarda Dwurnika lokal R20 to otwarte, zbliżające ludzi wnętrze: "Bardzo przypomina mi paryskie Chez Lipp z Boulevard Saint Germain des Pres. A jego niezwykłe menu to wzór dla innych restauracji". Inni członkowie jury chwalili kuchnię, zwłaszcza suflet czekoladowy, czy medalion wołowy z bakłażanem. Jedna z czytelniczek "Gazety Wyborczej" Alina Romanowska podsumował lokal następującymi słowami: "Francuski łącznik... z dobrym smakiem!"
W jury konkursu zasiadali: Aga Zaryan, Maria Seweryn, Edward Dwurnik i Robert Więckiewicz. Mieli oni dokonać wyboru pomiędzy: restauracją Biały Domek( wyróżnioną za polską kuchnię w klimacie Lucyny Ćwierczakiewiczowej), Buffo(za dobrą formę popularnego lokalu z fantazyjną, otwartą na inspiracje polską kuchnią), Enoteką Polską (za formę polskiej winiarni z włoskim jedzeniem), Sushi Zushi i R20.
Według czytelników najlepszą Knajpą Roku 2009 jest Sushi Zushi, która dostała ponad 60 proc. głosów. Docenione zostało twórcze podejście do tradycji i jakość lokalu. Jedno z uzasadnień było następujące: " Za to, że sushi to nie tylko surowa ryba, ale znacznie więcej oraz za to, że smaki mogą przekraczać kontynenty"(Maja Zielonka). "Najlepszy tatar z tuńczyka, świetny w smaku kawior z łososia, pyszny ostry sos do sashimi salad" podkreślała Klaudia Gawryszewska. Przewodniczący jury Maciej Nowak zwrócił uwagę na twórczy stosunek do tradycji sushi, młodzieńczość i za odważny pomysł zwołania najlepszych itame Warszawy.
Seweryn Blumsztajn, redaktor naczelny "Gazety Stołecznej" stwierdził podczas rozdania nagród, że Warszawa z tyloma restauracjami jest w pełni europejskim miastem.
|