|
Wątek:
|
Grillowanie w restauracjach szkodliwe dla środowiska?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2010-03-31 14:30
|
Temat:
|
Grillowanie w restauracjach szkodliwe dla środowiska?
|
Treść:
|
Aktualność: Grillowanie w restauracjach na całym świecie jest źródłem zanieczyszczeń, które mogą być zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia i środowiska. Do takich wniosków doszli naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Minnesota.
Zdaniem ekspertów przygotowywanie potraw w celach handlowych jest źródłem zanieczyszczenia powietrza. W restauracjach w Los Angeles zainstalowano katalizatory tak, aby zminimalizować przedostawanie się cząsteczek aerozoli z grilli. Najwięcej szkodliwych emisji pochodzi z tłustych potraw przygotowywanych w wysokich temperaturach, na otwartym ogniu, takich jak np. mięso do hamburgerów.
|