|
Wątek:
|
Jesienią ruszy kampania promująca spożycie gęsiny
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2010-08-04 20:05
|
Temat:
|
Jesienią ruszy kampania promująca spożycie gęsiny
|
Treść:
|
Aktualność: W listopadzie i grudniu zostanie przeprowadzona kampania reklamowa, która będzie zajmie się promocją gęsiego mięsa.
Kampania ma zachęcić Polaków do większego spożycia gęsiego mięsa i przekonać ich jak to mięso jest smaczne. Obecnie przeciętny Polak w ciągu roku zjada zaledwie 17 gramów tego mięsa. Po akcji konsumpcja ma wzrosnąć o 50%.
Kampania ma wypromować mięso z gęsi jako danie np. z okazji 11 listopada - dnia św. Marcina czy Bożego Narodzenia. Niemcy nie wyobrażają sobie tych świąt bez gęsi na stole. Mięso gęsie w Niemczech to produkt delikatesowy, smakowity a przede wszystkim zaliczany do bezpiecznej żywności. W Ameryce indyk jest podstawową potrawą w Dzień Dziękczynienia.
Krajowa Rada Drobiarstwa już wyłoniła agencję reklamową, która zajmie się kampanią. Akacja pochłonie 2,5 mln zł z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Mięso z gęsi jest wyjątkowo zdrowe, gdyż posiada bardzo dużo białka, żelaza, a także witamin z grup A, B i E, a do tego zawiera jedynie do 5% tłuszczu. Mięso zalecane przez dietetyków i lekarzy w przypadku osłabienia organizmu.
|