|  | 
						
							| Wątek: | Ostrygi i Małże - szlachetny duet w krakowskim Radissonie | 
						
							| Autor: | Czytelnik IP automat.* | 
						
							| Data wysłania: | 2011-01-11 18:43 | 
						
							| Temat: | Ostrygi i Małże - szlachetny duet w krakowskim Radissonie | 
						
							| Treść: | Aktualność: Restauracja Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu zaprasza na ucztę - w styczniowym menu królują owoce morza - ostrygi i małże.
 
 Gotowane, marynowane, duszone, pieczone lub na surowo - w każdej postaci ostrygi i małże to gratka dla smakoszy owoców morza. Są znane jako wykwintny przysmak i naturalny afrodyzjak. Delikatne, lekko słone ostrygi połączone z szampanem lub białym winem zmieniają smak na słodki. Francuski kanon poleca podawać je na surowo z masłem i żytnim pieczywem.
 
 "Od lat przyrządzam ostrygi i sam jestem ich wielkim miłośnikiem. Spośród wielu sposobów ich przygotowania najbardziej polecam klasyczne ostrygi z cytryną. 30 sztuk tego przysmaku na talerzu i białe wino Chablis Laroche to dla mnie kulinarny raj! Ostrygi najlepiej smakują w miesiącach zimowych, dlatego właśnie w styczniu - w każdy czwartek, piątek i sobotę - serwujemy je w ramach naszego słynnego już bufetu Surf&Turf. Naprawdę warto ich skosztować!" - zachwala Piotr Pabisiak, Szef Kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu.
 
 Oprócz tego świeże, doskonale przyrządzone ostrygi restauracja serwuje codziennie a la carte. Podawane są jako:
 Zapieczone ostrygi z duszonym porem i parmezanem,
 Ostrygi z sokiem z limonki podane z Pesto z suszonych pomidorów,
 Ostrygi z salsą z pomidorów i selera naciowego uzupełnione zielonym pieprzem,
 Smażone ostrygi w temperze podane z oliwą cytrusową,
 Klasyczne ostrygi z cytryną, uzupełnione wytrawnym dresingiem z czerwonego wina.
 |