|
Wątek:
|
Dlaczego Polacy kochają pizzę?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2011-01-24 14:41
|
Temat:
|
Dlaczego Polacy kochają pizzę?
|
Treść:
|
Aktualność: Pizzerie pojawiły się w Polsce w latach 90-tych ubiegłego wieku, początkowo jako lokale zagranicznych gigantów gastronomicznych. Zmiana ustroju spowodowała bowiem napływ nowych konceptów, niedostępnych do tej pory na naszym rynku. W ciągu kilku lat pizzerie zaczęły otwierać także rodzime firmy w całym kraju.
Sukces pizzerii wiąże się ze społecznym oczekiwaniem zmian gospodarczych na każdym polu, także w ograniczonej do tej pory ofercie polskich restauracji. Pizza w latach 90. stanowiła nowość, która w krótkim czasie spotkała się z zainteresowaniem szerokiego grona kulinarnych smakoszy i wciąż zyskuje na popularności.
Ta znana na całym świecie potrawa, zawładnęła sercami wielu Polaków. Według danych OBOP najczęściej poza domem zamawiamy właśnie pizzę. Potwierdziło to 37% respondentów. Stale rośnie też zainteresowanie pizzą w dowozie. Jest to bowiem spore ułatwienie w codziennym życiu. Według danych Da Grasso dziennie w całej Sieci produkowanych jest blisko 30 tys. sztuk pizzy, co gwarantuje zaspokojenie potrzeb żywieniowych średniej wielości miasta - np. Zakopanego.
Polska miłość do pizzy wynika więc z jej dostępności i prostoty, ale też z różnorodności zawartych w niej składników. Pizza to danie uniwersalne, serwowane na całym świecie, dopasowane do kulinarnych upodobań panujących w danym kraju.
|