| 
				
						 | 
						
							| 
								Wątek:
							 | 
							
								Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych
							 | 
						
						
							| 
								Autor:
							 | 
							
								Czytelnik IP 192.166.203.*
							 | 
						
						
							| 
								Data wysłania:
							 | 
							
								2011-08-27 04:11
							 | 
						
						
							| 
								Temat:
							 | 
							
								Konkurs kulinarny dla uczniów szkół gastronomicznych
							 | 
						
						
							| 
								Treść:
							 | 
							
								Celem konkursu jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego naszego regionu i element tożsamości społeczności lokalnych przy jednoczesnej aktywizacji uczniów szkół gastronomicznych z terenu województwa Łódzkiego. Organizatorem Konkursu jest Urząd Marszałkowski w Łodzi.
  Konkurs ma za zadanie zwrócenie uwagi uczniów szkół gastronomicznych - przyszłych szefów kuchni, kucharzy, na możliwości wykorzystania bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu w restauracyjnym menu, wzmocnienie pozycji rynkowej tych produktów, wzbudzenie większego zainteresowania wśród potencjalnych konsumentów, a w rezultacie promocji tradycyjnych smaków regionu i kreowanie silnej marki ŁÓDZKIE.
  Profesjonalne Jury, pod przewodnictwem Jerzego Pasikowskiego - Prezesa Zarządu Fundacji Klub Szefów Kuchni oceniać będzie:
  * kreatywność i estetykę podania * smak potrawy * czystość stanowiska pracy podczas wykonywania dania konkursowego i po zakończeniu * odpowiednie użycie technik kulinarnych.
  Pozostali członkowie JURY to:
  * Adam Chrząstowski, członek Klubu Szefów Kuchni, patron merytoryczny działań kulinarnych podczas polskiej prezydencji w Unii Europejskiej, * Grzegorz Labuda, członek Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych, * przedstawiciel firmy Stalgast, sponsora wyposażenia kuchni, * członkowie Fundacji Klub Szefów Kuchni.
  Konkurs składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy etap polega na przygotowaniu przepisu na danie główne z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego albo produktów nagrodzonych Tygielkami Smaków lub Tyglami Smaków w poprzednich edycjach konkursu Tygiel Smaków. Drugi etap to przygotowanie potrawy podczas finału który odbędzie się podczas IV Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD, 14 października br. w Łodzi.
  szczegółowe informacje dostępne są na blogu: http://naturafood.wordpress.com/
							 |