Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Baza turystyczna

Wątek: Podawać czy nie podawać rybę maślaną?
Autor: Czytelnik IP 999.999.999.*
Data wysłania: 2005-08-29 12:45
Temat: oilfish?
Treść: Ryba maślana to handlowe określenie używane w odniesieniu do kilku różnych gatunków ryb importowanych. Wbrew zapewnieniom producentów nie jest jednoznacznym odpowiednikiem angielskiej nazwy butterfish, gdyż ta jest stosowana głównie do ryb z gatunków: Pepritus triacantbus (ang. american butterfish); Stromateus fiatola (pl. żuwak fiatola, ang. butterfish), Odax pullus (ang. greenbone, butterfish) i Anoplopoma fimbria (pl. anoplopoma, ang. sablefish). Większość importerów pod nazwą ryba maślana sprowadza następujące gatunki ryb: - rudderfish (Centrolophus sp., Tubia sp.), - escolar (Lepidocybium flavobrunneum), - oilfish (Ruvettus pretiosus). Wymienione wyżej gatunki ryb charakteryzują się wysoką zawartością oleju, jednocześnie tylko u dwóch spośród nich, tj. escolar i oilfish, głównym składnikiem oleju są niestrawialne woski (>90%). Z tego powodu konsumpcja tych ryb może wiązać się z wystąpieniem następujących niepożądanych objawów: biegunki (o różnym stopniu nasilenia), często oleiste, o pomarańczowym lub żółtym kolorze, wymioty (okazjonalnie), mdłości, zmiany skórne (wysypka, zaczerwienienie, świąd). U podatnych osobników większość objawów pojawia się średnio 2,5h po konsumpcji i ustępuje w ciągu 24h. Nie wykazano związku pomiędzy masą ciała, wiekiem, generalnym stanem zdrowia a rozwojem choroby. Ludzie z problemami jelit, złym wchłanianiem i kobiety w ciąży mogą znajdować się w grupie zwiększonego ryzyka wystąpienia powyższych objawów. Istnieje problem ze złym identyfikowaniem i oznakowaniem ww. gatunków ryb na przestrzeni całego łańcucha dostawczego, co powoduje, że przedsiębiorstwa i konsumenci są nieświadomi występowania potencjalnych problemów związanych z ich konsumpcją. W związku z powyższym osoby spożywające przedmiotowe ryby po raz pierwszy powinny zacząć od spożycia małej ilości, w celu określenia własnej wrażliwości. Spożycie ww. ryb w rozsądnych ilościach wydaje się być medycznie nieszkodliwe jednakże osoby, które po spożyciu tzw. "ryby maślanej" zaobserwowały u siebie wystąpienie opisanych objawów powinny zgłosić się do lekarza.

[ze strony Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej
Oddział Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w Gdańsku: www.wsse.gda.pl ]

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

nareszcie kompetentnie! [2005-12-01 10:51 999.999.999.*]
Gratuluję, wreszcie ktoś rzeczowo przedstawił o chodzi. Wkurzam się jak czytam cyt." że woski znajdujące się w tybie maślanej są w 90% niestrawialne" - człowiek w ogóle nie trawi wosków! Zresztą bardzo mało organizmów ma stosowne enzymy, więc radzę uważnie powielać informacje jeżeli się ich nie rozumie. To oczywiście do przedmówców, post na który odpowiadam jest na reszczcie na temat i w temacie odpowiedz »

jadłam rybkę! [2007-07-31 21:14 83.4.220.*]
W Niemczech jadłam rybkę maślaną w takim barze nadmorskim. Nawet zastanawiałam się czy przeżyję. Przeżyłam. W P-ce maślaną wędzoną na zimno i na gorąco i nic. Ale czytając komentarze przeraziłam się. Jaką rybę można jeść. Przed chwilą przeczytałam, że pandze podają wyciąg hormonu z moczu kobiety w ciąży. A jak sola, halibut, flądra? Czy jest jeszcze jakaś "zdrowa" ryba? Dania. odpowiedz »

jadłam rybkę! [2007-12-28 16:34 91.94.72.*]
to sa tylko jakies glupie opinie a tak naprawde jak ta ryba bylaby jakas zatruta czy cos w tym stylu to nie sprzedawaliby jej. przeciez pange dzis w kazdym sklepie rybnym mozna kupic. odpowiedz »

jadłam rybkę! [2008-04-12 22:35 83.30.220.*]
IJ odpowiedz »

jadłam rybkę! [2008-04-12 22:33 83.30.220.*]
jestem w 5 miesiącu ciąży.Będąc na zakupach poczułam zapach rybek.Smak rybki maślanej znałam bardzo dobrze ,iż jak byłam w ciąży z pierwszym dzieckiem bardzo ją uwielbiałam.Po spożyciu małej ilości rybki rano poszłam do ubikacji i normalnie chlupnął olej.Bardzo wystraszyłam się, że ronie bo wody mi odeszły i strace dziecko.NIE POLECAM KOBIETOM W CIĄŻY ,BO STRACH JAKI POCZUŁAM NIE BYŁ WART NICZEGO odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij