Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek
Autor: Czytelnik IP 83.6.227.*
Data wysłania: 2007-06-10 18:57
Temat: DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić!
Treść: Racja.
Ludzie myślą, że jak nie ma innej pracy to zostanie kelnerem.
W efekcie końcowym jego praca pozostawia wiele do życzenia.
Nad kulturą i typowo technicznymi sprawami można popracować ale co zrobić z takim który pracuje od miesiąca i nie zna karty dań bo nie miał na to czasu? Ludzie to jest wasza praca więc pracujcie bo za pogaduszki przez telefon nikt wam nie zapłaci nawet 1000 PLN.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-15 12:42 83.11.27.*]
Uważam, że sytuacji na rynku pracy jesteśmy winni my pracodawcy. Wiekszość z nas nie ma podstaw teoretycznych nt zarządzania i często popełniamy karygodne błędy właśnie w tej dziedzinie. Przed otwarciem granic, pracodawcy wykorzystywali pracowników do granic możliwości. W ten sposób nie szanowali i doceniali pracownika - przecież na jego miejsce było 10 osób chętnych. Po otwarciu granic, pracownicy po części się odgrywają na pracodawcach za poprzednie czasy. Teraz gdy o pracownika ciężko, trzeba mu trzymać przysłowiowy palec w d#$% żeby nie poszedł, bo co on będzie się urzerał zaraz znajdzie sobie inna pracę... I ci pracownicy są często osobami nie wykwalifikowanymi, które oczekują płacy na niewiadomo jakim poziomie. Jak człowiek wymaga, to mówią że im za ciężko i albo odchodzą albo chcą podwyżki. Wg mnie pracodawcy powinni podczas rozmowy zadawać jedno proste pytanie: "jakiego wynagrodzenia oczekuja Pan/Pani po swoich udokumentowanych kwalifikacjach?". Większości osób albo odrazu wyjdzie albo zrozumie, że nie mogą zarabiać tyle a tyle bez odpowiednich kwalifikacji. Oczywiście, ów kandydat pójdzie do innego pracodawcy, który przyjmie go z otwartymi rękami, co jest błędem. Powinien zadać takie samo pytanie. Myślę, że gdyby wszyscy pracodawcy zadawaliby tak proste pytanie, niewykwalifikowani pracownicy w końcu by poszli po rozum do głowy. Sytuacja wróciłaby do normy, a pracownicy powinni zacząć szanować pracę i pracodawcę natomiast pracodawcy powinni szanować pracowników... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 08:39 83.15.102.*]
możemy w ten sposób rozmawiać jeśli płaca minimalna wyniesie 2000pln bo 1000 jest chyba tylko jałmużną odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-02-23 14:55 87.105.18.*]
wszystko zależy jakim jesteś fachowcem .w dziale gastronomi.w polsce można calkiem nieżle zarobić jako szef kuchni,nie trzeba jechac na wyspy.trzeba się szanować i znać swoją wartość.w polsce można wiele naprawdę. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-15 13:14 83.30.138.*]
B R A W O O O O O . . . . . ! ! ! ! ! ! Podpisuję się pod tym, co tu napisane obiema rękami. Jako autor wypowiedzi, która znajduje się nieco wyżej, miałem m.in. właśnie to na myśli: stworzenie przez pracodawców SYSTEMU WZAJEMNEJ WYMIANY INFORMACJI - nawet w elementarnej postaci, tj. np. żądania od pracownika referencji lub chociażby nr telefonu poprzedniego pracodawcy, aby móc dowiedzieć się, kogo zamierzamy przyjąć do pracy [nota bene, mam przyjaciół, którzy pracują w Anglii; pierwsze pytanie, po kolejnym przyjeździe z Polski, kiedy starali się o nową pracę, było; "czy pracowaliście już w Anglii i u kogo..?" Potem taki pracodawca kontaktuje się z poprzednim i dopiero zatrudnia; często taka procedura dot. nawet takich "stanowisk" jak zmywak, czy pomocnik barmana; jeśli komuś przyszłoby do głowy oszukać i coś tam zataić, to pracodawca sprawdza to w ichnim systemie komputerowym dot. zatrudnienia i jak delikwent kłamał, to może dalej szukać pracy już poza Anglią...]. Marzenia.... Ale może u nas też tak kiedyś będzie. Poza tym, dzięki autorowi powyżej za pomysł z pytaniem do kandydata dot. jego wyobrażenia n/t wynagrodzenia za pracę bez kwalifikacji. Proste i... genialne...! Ale skuteczne tylko wtedy, jak będziemy to stosować wszyscy... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2010-05-04 22:46 153.19.204.*]
gorzej jak pracodawca cie oszuka odejdziesz z pracy odgryziesz się w sądzie i nie dostaniesz następnej pracy, bo ten poprzedni obrobi ci "\pupę, bez sensu...poza tym każdy ma inne oczekiwania wobec pracowników, jedni wolą młodych zdolnych i ambitnych, inni starych doświadczonych,wyjadaczy. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-04-12 23:22 83.24.176.*]
to nie zgodne z prawem mój drogi odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-18 13:11 83.11.41.*]
Z tej strony autor wypowiedzi 'prostej i genialnej'. Właśnie problem w tym, żeby każdy pracodawca stosował takie pytanie. Jak powszechnie wiadomo rzeczy proste są zazwyczaj trudne do okrycia - taki paradoks. Pozostaje jedynie przekazywać tą prostą formułkę drogą pantoflową i mieć nadzieje, że szybko się rozpowszechni i upowszechni! Pozdrawiam odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-23 16:50 83.6.240.*]
żeby to wszystko było takie proste.
Ogranicza nas prawo o ochronie danych osobowych, to po pierwsze.
Po drugie, nie można wystawić negatywnych referencji.
Istnieje tylko potajemny język, który daje wyraźne sygnały aby takiego nie zatrudniać, ale chyba nie wszyscy pracodawcy go znają.
odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-24 14:19 83.15.101.*]
Nie twórzmy atmosfery zmowy kucharzy, którzy trzęsą całą gastronomią. Czy sformułowanie 'rzetelnie wykonywał powierzone obowiązki pod nadzorem' wskazywałoby na możliwość objęcia samodzielnego stanowiska pracy? Kontakt z poprzednim pracodawcą to podstawa! odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 10:52 83.11.29.*]
Tylko aktualna sytuacja jest tak absurdalna, że z braku laku się przyjmuje do pracy takie a nie inne osoby... Ciekawe jak by Bareja pokazał Polskę w ciągu ostatnich 4-5 lat? odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 21:17 83.30.138.*]
Jeśli chodzi o Bareję, mam zupełnie przypadkowo podobne przemyślenia; piszę o tym powyżej..:) odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-24 00:29 83.11.44.*]
Hmm, ale nie rozumiem. Jaki jest związek z pytaniem o udokumentowane kwalifikacje a ochronę danych osobowych. Przecież jak ktoś chce dostać pracę, podczas rozmowy kwalifikacyjnej chwali się umiejętnościami, może pokazać dokumenty które potwierdzą jego słowa. To jest do jednorazowego użytku i tych danych nie będziemy przetwarzać. Negatywne referencje można, co innego że były pracownik ich nigdzie dalej nie pokaże... odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij