Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Festiwal golonki w Szczyrku!
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2007-10-26 22:18
Temat: Festiwal golonki w Szczyrku!
Treść: Aktualność:
W Szczyrku trwa festiwal golonki. Gospoda Polska zaprasza wszystkich miłośników wieprzowego mięsa na golonkę podaną na 16 sposobów.

Szymon Kamuda, szef kuchni w restauracji Godpoda Polska, specjalne menu układał przez wiele dni. W karcie golonka pojawia się aż na 16 sposobów. Można spróbować między innymi: golonki zrumienionej przez podlanie alkoholem, "wiślańskiej" z grochem i kapustą, "zbójnickiej", czyli z oscypkiem w środku, "od cepra" to podawana z sosem czosnkowym i pieczonej na grillu. Golonka po "królewsku" to pieczona w piecu i polana sosem borowikowym. Kucharz poleca własną wersję "Aromat Dalekiego Wschodu" - na bazie sosu sojowego, orientalnie pachnącą imbirem, czosnkiem, goździkami i miodem. Kamuda przygotowywał listę dań wraz z kolegą, pracującym w niemieckiej restauracji, którego potrawy wystawiane były na festiwalu golonki w Bad Windsheim w Niemczech.

Kamuda wyznaje - Sami ją peklujemy. Mam na to specjalną recepturę, ale jej nie podam, bo jest tajna. Dzięki peklowaniu mięso nabiera specyficznego smaku i koloru - nie jest szare, ale apetycznie czerwono-różowe. U producenta zamawiamy tylko przednie golonki, bo są mniejsze. Tylne są tak potężne, że do zjedzenia przez jedną osobę praktycznie niemożliwe

Golonka jest rewelacyjna na rozgrzanie w mroźne dni. Podawana jest zawsze na gorąco i dobrze doprawiona. Dodatkowo ma tyle kalorii, co trzy duże pączki. Jedzą ją głównie panowie. Dla pań przygotowana jest specjalna wersja "delikatna", czyli gotowana i podawana z warzywami.

Golonka jest charakterystycznym daniem Czechów, Niemców i Austriaków. W wielu miastach kucharze organizują festiwale z jej udziałem. W Bielsku-Białej już od kilku lat odbywa się święto golonki, podczas którego smakosze zjadają jej aż dwie tony.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

(brak tematu) [2009-10-25 18:13 83.22.107.*]
a ja nie polecam tej "gospody". Zamówiłam dziś Przysmak Pyzdy - miała to byc kiełbasa swojska z cebulą, a była najzwyklejsza kiełbasa zwyczajna... :(. Na dodatek kelner na moją sugestię, iz nie jest to kiełbasa swojska ironicznie odpowiedział "Pani jest z innej wioski, my tu mamy taką swojską"... Oj, bardzo nieapetyczna sytuacja... ciekawe jaka jest tak golonka i z czego mają schabowy? Hmm.. w sumie wolę nie próbować... pewnie też takie jak "zwyczajne"... jak swojska. odpowiedz »

misiek [2009-10-11 03:04 77.98.153.*]
zastonow sie,bylismy jak jedenwedwoja odpowiedz »

szymon wcale nie jest taki dobry !!! [2007-11-17 11:14 81.219.220.*]
. odpowiedz »

KAMUDA [2007-10-26 22:18 83.29.231.*]
nie ma lepszego kucharza niż szymon !!!! odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij