|
Wątek:
|
Uwaga na hamburgery z koniną
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2013-01-30 22:01
|
Temat:
|
Uwaga na hamburgery z koniną
|
Treść:
|
Aktualność: Sprzedawane w Hiszpanii hamburgery wołowe miały niewiele wspólnego z rzeczywistą zawartością produktu. Bowiem pod nazwą frykadeli wołowych kryła się konina.
Proceder swym zasięgiem objął również produkty eksportowane do Wielkiej Brytanii i Irlandii. Jak oceniła hiszpańska federacja konsumencka OCU etykiety wprowadzały kupujących w błąd, dlatego zażądano szybkiego wyjaśnienia tej sprawy. Błędnie oznaczony towar na szczęście nie powodował żadnych szkód na zdrowiu.
Końskie DNA stwierdzono w dwóch spośród 20 sprowadzonych rodzajów hamburgerów.
Irlandzki urząd kontroli żywności FSAI wpadł na ślad końskiego DNA także w sprowadzanym z Polski surowcu używanym do produkcji hamburgerów.
|