|
Wątek:
|
Czym wyróżniły się polskie lokale?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2013-02-27 08:25
|
Temat:
|
Czym wyróżniły się polskie lokale?
|
Treść:
|
Aktualność: Kiedy dwa lata temu wprowadzono zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych, właściciele lokali gastronomicznych z obawą patrzyli na przyszłość swojego biznesu.
Tymczasem restrykcyjne przestrzeganie prawa opłaciło się polskim restauratorom. Bowiem Polska została wyróżniona przez Komisję Europejską za walkę z paleniem w miejscach publicznych. Jak wynika z raportu opublikowanego w Brukseli, bierni palacze mogą swobodnie oddychać zarówno w naszym kraju, jak i w Belgii oraz Hiszpanii.
Statystyki mówią same za siebie. W ciągu ostatnich dwóch lat z 46 do 30 procent spadła liczba Europejczyków narażona na dym papierosowy w restauracjach, w transporcie publicznych, czy w miejscach pracy.
Niestety nie wszystkie kraje w Unii tak skrupulatnie przestrzegają prawa o zakazie palenia tytoniu w miejscach publicznych. A najlepiej wiedzą o tym Ci, którzy choć raz odwiedzili greckie wyspy, tętniące własnym życiem, gdzie o stosowaniu się do przepisów prawa raczej nikt nie myśli.
Ponadto jak podkreślają eksperci, wprowadzony zakaz wcale nie zmniejszył obrotów barów i restauracji. Niestety nie spadła też liczba osób palących.
|