|
Wątek:
|
Kto sypał do jedzenia sól przemysłową?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2013-03-13 14:31
|
Temat:
|
Kto sypał do jedzenia sól przemysłową?
|
Treść:
|
Aktualność: Niespełna rok po wybuchu afery solnej, Główna Inspekcja Sanitarna, na wniosek fundacji PRO-TEST ujawniła listę 646 przedsiębiorców, u których kontrolerzy sanitarni wykryli sól o przeznaczeniu przemysłowym. Lista ta nie obejmuje jednak producentów wyrobów mięsnych, mleczarskich i rybnych, ponieważ ich kontrola leży w gestii Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Wśród wymienionych podmiotów znajduje się m.in. sejmowa restauracja Hawełka, restauracja przy głogowskim hotelu Qubus, restauracja Chłopskie Jadło w Warszawie oraz zakład produkujący paluszki dla firmy Lubella.
Główny Inspektor Sanitarny podkreśla, że wszystkie wymienione w wykazie firmy kupowały sól przemysłową oznakowaną jako spożywczą, zatem czyniły to nieświadomie i w dobrej wierze. Przedsiębiorcy po otrzymaniu informacji o możliwym zakupie soli przemysłowej, we własnym zakresie podejmowali działania mające na celu wycofanie jej lub produktów z jej udziałem.
Jednocześnie inspektor sanitarny informuje, że nie było nigdy bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia konsumentów w związku z zastosowaniem soli przemysłowej.
Przykre jest to, że przy ujawnieniu firm, które nieświadomie zakupiły sól przemysłową, jednocześnie chronione są dane producentów, którzy dopuścili wadliwy produkt do sprzedaży. W ten sposób całe odium afery spada na działających w dobrej wierze restauratorów, hotelarzy i producentów żywności, którzy nieświadomie zakupili skażony produkt.
Pełna lista przedsiębiorstw poniżej:
www.pro-test.pl
|