Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek
Autor: Czytelnik IP 83.16.107.*
Data wysłania: 2008-04-14 09:13
Temat: DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić!
Treść: Ok, żebyśmy się nie poruszali bez kontekstu, powiedz ile zarabiasz za te 230 godz. miesięcznie - skoro jest to wynagrodzenie, które Cię aktualnie satysfakcjonuje. W końcu rozmawiamy o pieniądzach...! :)

PS. uwaga o charakterze ogólnym (dwa łyki ekonomii): skoro wszyscy chcą więcej zarabiać (co jest naturalne), to czy zdają sobie przy okazji sprawę, że pracodawca - mając większe koszty własne funkcjonowania - będzie musiał podnieść ceny...? Tendencja wzrostu płac jest ogólna, więc idąc do sklepu, baru, pubu, itp. prędzej czy później będziemy płacić więcej. Będzie droższy chlebek, masełko i nawet mortadela w Tesco (tam pracownicy przecież już strajkują, żeby mieć na nowy model kina domowego, LCD i ratę z Providenta, bo pojechali na wakacje na kredyt..:). Żarty żartami, ale coraz bardziej kuszą nas kolorowe reklamy i chcielibyśmy żyć tak kolorowo jak jest w nich. I nic w tym niezwykłego. Należy nam się. Ale nie dlatego, że jesteśmy i kropka - tylko za profesjonalizm i efekty w robocie. Jak ktoś pracuje z pasją, głową, uczciwie, rzetelnie i z efektami - to mu sie należy i nie ma co dyskutować, bo i tak zarobi na siebie i na zyski właściciela. Gorzej, że większość tych "roszczeniowców" to lenie patentowane i osoby o nader przeciętnych umiejętnościach. Jestem absolutnie za tym, aby dobrzy fachowcy dobrze zarabiali, ale i za tym, aby zmienić odpowiednie rozporządzenie tak, żeby lenie mogli zarabiać maksymalnie 50 % płacy płacy minimalnej. W końcu przecież - jeśli stosujemy zasady ekonomii i rachunek kosztów - trzeba do lenia i kombinatora doliczyć koszty nadzoru, upominania, uczenia tego samego po raz trzeci, itp.
A kolegę z pasją podziwiam i życzę powodzenia...:)

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-04-16 13:34 83.27.197.*]
Super wypowiedż !!!Właśnie tak jest!!!!Jeśli widzę że ktoś naprawde pracuję od serca, uśmiechnięty, zadowolony to az miło dac mu podwyżkę bo widać że się stara i to trzeba docenić...ale niestety są też osoby które pracują jakby za kare ciągle im coś nieodpowiada, ciągle są zmęczone i cały czas trzeba za nimi chodzić i mówić co mają robić że aż się flaki przewracają i te właśnie najwięcej narzekają na niskie płace...najlepiej to w ogóle siedzieć w domu na bezrobotnym i tylko narzekać odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij