Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Transport

Wątek: W Warsie luksusowo?
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2008-08-09 17:57
Temat: W Warsie luksusowo?
Treść: Aktualność:
Klimatyzacja, porcelanowe zastawy, włoskie menu, kuchnia wyposażona w piece gazowe i zmywarki oto wnętrze luksusowego wagonu restauracyjny Wars. A to jedynie część projektu odbudowy wizerunku tej firmy.

W listopadzie roku 2007 spółka Wars SA została wyłoniona w przetargu jako firma odpowiedzialna za obsługę gastronomiczną pociągów PKP Intercity. Jak podaje "Gazeta Wyborcza", w związku z tym przedstawiła trzyletni plan modernizacji restauracji oraz wagonów barowych. Wars postanowił natychmiast wprowadzić zmiany, a pierwszy spośród wagonów zyskał nową aranżację wnętrza, która utrzymana jest w kolorach biało-niebieskich. Ów wagon wyjechał już w styczniu bieżącego roku. Obecnie takich wagonów jeździ 13, a do końca wakacji w podróż wyruszy ich jeszcze sześć.

Jak mówi PKP Intercity, rzeczniczka prasowa firmy, planuje się, aby na trasach między największymi miastami w Polsce kursowało 30 wagonów, w chwili obecnej są one umieszczone także w pociągach kursu Warszawa - Berlin.

Wagony są obsługiwane na zasadzie tzw. franczyzy. Franczyzobiorca wynajmuje od Warsu wagon gastronomiczny, po czym samodzielnie go prowadzi, dlatego właśnie wystrój oraz asortyment w starych wagonach był bardzo zróżnicowany. Plan, którego celem jest naprawa marki został nazwany Nową Linią Obsługi (NLO), zakładający m.in. doprowadzenie do takiego samego wyglądu wszystkich wagonów oraz witryn ekspozycyjnych. W wagonach zostały wymienione tapety, stoły i fotele, podłogi, nowe jest także wnętrze gastronomicznego zaplecza.

Dotychczas podróżnym oferowano dania podane na talerzykach jednorazowego użytku, ponieważ przepisy sanepidu nie brały pod uwagę korzystania z naczyń porcelanowych w kuchniach, gdzie nie ma zmywarek. Takie maszyny pojawiły się już w poddanych innowacjom wagonach restauracyjnych. Ponadto zmieniły się zasady rekrutacji pracowników. Aby zostać kelnerem w Warsie, należy wcześniej zdać egzamin z zakresu wiedzy o obsłudze klienta, a także ogólnych zasadach, które organizują pracę w punkcie gastronomicznym. Sprzedawcy i kelnerzy, którzy osiągnęli najwyższe noty podczas egzaminu, przechodzą następnie trzy etapowy system szkoleń, dostają także specjalnie zaprojektowane stroje pracownicze.

W regulaminie, który ma za zadanie usprawnić funkcjonowanie wagonów, jest również przepis dotyczący menu. Obok bigosu oraz kotleta schabowego pojawiają się lekkie dania dla wegetarian, a także włoski przysmak "Piada - Focarina". Gorąca kanapka, która wypełniona jest farszem z mięsa i warzyw dostępna jest w pięciu smakach. Jak mówi franczyzobiorca Roman Stobiecki, to przebój ostatnich trzech tygodni, który sprzedaje się naprawdę świetnie. Zapewne ci sentymentalni zatęsknią za starym napisem "Wars", który był pisanym kursywą na bordowym tle. Dzisiaj został on zastąpiony kolorowym logo złożonym z żółtych, pomarańczowych oraz bordowych kul, w środku których można dojrzeć doskonale znaną podróżnym nazwę marki.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

W Warsie wreszcie z klasą! [2011-11-15 20:23 95.160.16.*]
Mała kawa 8,50 zł, a mały Snickers 5,50. odpowiedz »

co? [2012-01-13 16:49 77.115.180.*]
chyba nigdy nie byles w warsie mala kawa 6zl a batony 3.50;) odpowiedz »

W Warsie wreszcie z klasą! [2011-05-13 12:24 83.29.69.*]
do dupy odpowiedz »

W Warsie wreszcie z klasą! [2011-05-13 12:21 83.29.69.*]
ta firma jest do dupy odpowiedz »

W Warsie wreszcie z klasą! [2010-07-30 20:48 82.160.127.*]
hehe smiech na sali sam bylem kelnerem w tym bajzlu syf kila i mogila zupki z proszku gorace kubki za 1zl z marketu a sprzedaja po 8 zeta a o reszcie szkoda gadac od kuchni jedno wielkie dziadostwo odpowiedz »

W Warsie wreszcie z klasą! [2011-05-13 12:23 83.29.69.*]
wars to beznadziejny temat nikomu nie radze tam isc odpowiedz »

W Warsie wreszcie z klasą! [2010-02-03 23:26 79.186.33.*]
Z klimą ok, jeszcze się mogę zgodzić, nie zawsze jest sprawna ale ze sztuczną uprzejmością to przesada w takim razie sztuczną uprzejmość można zaobserwować w każdym zakładzie pracy, bo co to niby inna firma ale ludzie Ci sami więc licz się Pan ze słowami. Z hasłem to też sobie wymyśliłeś, polecam zmianę szkieł kontaktowych. Ceny z kosmosu, pamiętaj na przyszłość, nikt Ci nie każe tam chodzić ale to i tak piwo najtańsze w okolicy. odpowiedz »

WARS marketing [2009-01-07 13:45 77.113.231.*]
Pozdrawiam tych,którzy są na tyle zdesperowani,że korzystają z Warsu-polecam przeczytać hasło pod cennikiem<Uprzejmie i szybko obsługujemy ludzi pracy>no tak PRL co więcej można powiedzieć,jaka klima w warsie,wszystko na pokaz bez pokrycia,sztuczna uprzejmość i ceny z kosmosu ,piwo po 10pln coś jeszcze? odpowiedz »

WARS marketing [2009-02-12 11:35 77.112.232.*]
Tylko pogratulować pomysłu ,niema co rencista ,uczeń,student
bezrobotny tu się nie załapią.Trzeba na to mieć łeb barani a tych w warsie jest bardzo dużo.Ostrzegam przed wars,to oszust.
odpowiedz »

W Warsie wreszcie z klasą! [2008-08-09 17:57 62.121.98.*]
brawo dla warsu odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

ryba maślana


© 2023 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij