Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Jak z powodzeniem urządzić restaurację?
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2010-10-05 14:46
Temat: Jak z powodzeniem urządzić restaurację?
Treść: Aktualność:
"Kuchenne rewolucje" od roku cieszą się sporym zainteresowaniem polskich widzów. Magda Gessler wyciąga z tarapatów nierentowne lokale. Równocześnie z przeprowadzaniem rewolucji w menu i zarządzaniu personelem - prowadząca program, często zmienia wygląd całej restauracji. Przypominając, że jest on często równie ważny jak serwowane tam potrawy.

Restauracja wystrojona na miarę
Nie ma reguły co jest lepsze - czy zaprojektowany przez profesjonalistę lokal czy ten urządzany samodzielnie. Jedno jest pewne - wnętrze jest niezwykle istotnym elementem każdej restauracji. W tym miejscu można by było chwycić się teorii, że dobre potrawy i tak obronią się same i można je jeść w najprostszych pomieszczeniach i na zwykłych meblach - ale wszyscy prowadzący taki biznes wiedzą, że to nieprawda. - Dobrze aby restauracja posiadała motyw przewodni, jeden dominujący element, który będzie realizowany w wystroju pomieszczeń, wyglądzie personelu, menu i w elementach identyfikacji wizualnej - mówi Agnieszka Rybka z Dekoria.pl, specjalizującej się w dekoracji okien, wnętrz, mebli - Pamiętać należy jednak o umiarze, gdyż bardzo łatwo jest zatracić granice.

Inspiracją do wystroju wnętrza może być geografia (np. Meksyk, Ameryka) motywy tożsamościowe (folklor, elementy marynistyczne,) zainteresowania (literatura, muzyka) lub rodzaj klientów (studenci, turyści). Ważne aby decyzja o tym, jak będzie wyglądał lokal gastronomiczny nie była wypadkową wyłącznie upodobań właścicieli. Wielu restauratorów stawia na odwagę - wykorzystanie niespotykanych materiałów wykończeniowych, awangardowych rozwiązań oświetlenia, mebli wyróżniających się nietypowym designem. Niecodzienne, kreatywne, a nawet szokujące, propozycje gwarantują co prawda odróżnienie od konkurencji ale nie zawsze się sprawdzają. Oczywiście nagie kelnerki czy kuchnia molekularna przyciągną tłumy ciekawskich ale nie znaczy to, że stawiając na tradycyjne wnętrze - nie będziemy mieć klientów. - Moda przemija, gusty się zmieniają, a restauracja to interes na długie lata - mówi Agnieszka, restauratorka z Wrocławia - Dlatego uniwersalne kanony są najbardziej bezpieczne. Co prawda raz na kilka lat w restauracji przeprowadza się zmiany, ale dobrze aby nie łączyło się to ze zbijaniem wszystkich tynków i podłóg.

Przestrzeganie kilku zasad może pomóc w zmierzeniu się z tematem aranżacji lokalu. Nieodpowiednie światło i zły kolor ścian to podstawowe błędy w projektowaniu. Warto pamiętać, że za pomocą kolorów można optycznie powiększyć lub zmniejszyć nasz lokal. Zwykle stosuje się jednak nie więcej niż dwie barwy. Istnieją odcienie, które wpływają na nastrój, emocje oraz apetyt.

Nie bez znaczenia w kwestii wystroju wnętrza pozostają odpowiednio dobrane dodatki. - Tkanina jest w stanie uczynić cuda w nawet najbardziej tradycyjnym pomieszczeniu - zapewnia Agnieszka Rybka z firmy Dekoria - Tkaniny tapicerskie, zasłony, rolety i nakrycia - dają tyle możliwości, że samym tylko materiałem możemy eksperymentować bez końca i na tyle efektywnie aby zostało to dostrzeżone przez gości. Nierzadko tkanina maskuje wszystkie inne niedociągnięcia wnętrza, zresztą jej charakter i cena pozwalają na częstsze zmiany w wystroju.

Urządzając restaurację pamiętajmy, że to właśnie jej wnętrze klient zobaczy w pierwszej kolejności i od tego może zależeć, czy zechce spróbować menu. Dlatego dobry szef lokalu wie, że gość najpierw "kupuje" wystrój, a dopiero potem potrawę.

Kolorowe przykazania:
żółty - projektanci radzą, aby nie zapominać o tym pozytywnym kolorze
czerwony - pobudza apetyt i dodaje energii, w nadmiarze wywołuje agresję
beżowy - klasyczny i neutralny
złoty - kojarzony z bogactwem, przepychem, uwaga w nadmiarze bywa tandetny
niebieski - zdecydowanie nie powinien być stosowany w restauracji, jedynie jako kolor uzupełniający
zielony - daje szerokie możliwości aranżacyjne

Ciekawostki ze świata:
Dinner in the Sky w Brukseli - ma stoliki podnoszone nad ziemię przez dźwigi
Sieć Annalakshmi (lokale m.in. w Indiach, Australii i Singapurze) potrawy nie mają ustalonej ceny
Restauracja w Dżakarcie - naczynia w kształcie muszli klozetowych
hiszpańska El Bulli - czynna jest tylko od kwietnia do września. Przez pozostałe miesiące szef kuchni wraz z zespołem chemików i fizyków opracowuje w laboratorium 30-daniowe menu
Restauracja w Pekinie - serwuje dania z części przyrodzenia m.in. kozłów, byków, osłów, małp, fok a nawet żółwi morskich
Lokal w Jerozolimie - gości obsługują śpiewający kelnerzy

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Wygląd restauracji ważny [2017-07-17 10:44 89.79.36.*]
Pomysłów jest masa ale ja widzę tutaj dwa rozwiązania. Albo ktoś się na tym zna i to robi albo nie i zatrudnia specjalistów :) U nas wszystko robiliśmy sami i jakoś to wyszło muszę przyznać. Fajnie sprawdziły się nowoczesne rozwiązania jak np. montaż składanej ściany akustycznej sowan. I tak kroczek po kroczku do sukcesu :) odpowiedz »

Jak z powodzeniem urządzić restaurację? [2014-09-16 14:53 31.61.138.*]
wystrój jest bardzo ważny. Ja się zdecydowałem na klimatyczne wnętrze. Jedzienie jest takie vegetariańskie w stylu takiego domowego ale zrobiliśmy takie połączenie kawiarni i lokalu zeby mozna było też usiąść na kawkę i się wyluzować - sporo rzeczy braliśmy m.in. z Ikei. Uznaliśmy jednak że w kuchni musi być profesjonalnie bo klasyczne domowe kuchnie nie sa przystosowane na użytkowanie jej 7 dni w tygodniu po około 12 h. Z pomocą przyszedł probox skąd braliśmy w zasadzie całość wyposażenia gastronomicznego. odpowiedz »

Wygląd restauracji ważny [2010-10-06 18:33 213.192.79.*]
Jako praktyk i profesjonalny trener zgadzam się, że wystrój restauracji przyciąga Gości. Jednocześnie chciałbym zauważyć i uczulić wszystkich restauratorów tych obecnych i przyszłych, że lokal z ładnym wnętrzem nie wystarczy. Restauracja jest jak stół na czterech stabilnych nogach: Wystrój - Atmosfera - Jedzenie - Obsługa. Każdy z tych elementów jest tak samo ważny i na każdy mamy wpływ. To czy będzie się chwiał czy będzie stabilny zależy od nas. e-restauracja.pl odpowiedz »

Wygląd restauracji ważny [2014-05-19 15:36 83.19.189.*]
Masz rację. Osobiście zawsze sprawdzam restauracje polecone przez moich znajomych. Jeśli chcę spróbować czegoś nowego to na samym początku zwracam uwagę na wygląd i aranżację lokalu. Mam czasami wrażenie, że ludzie nie mają pomysłu na restauracje. Można przecież niewielkimi kosztami je ożywić. Np. kupić kwiaty, świece, obrusy lub przykleić na ścianę fototapety czy naklejki. Mam siłownię, kupiłem kilka takich naklejek http://www. pictory. pl/naklejki/19/do-silowni, i mój salon fitness wygląda o wiele lepiej. odpowiedz »

Wygląd restauracji ważny [2010-10-06 16:07 95.48.64.*]
Czasem spoglądam na "reanimację" poniektórych lokali gastronomicznych przez szanowna Panią Gessler i przyznam szczerze ,że z byt trudnych przypadków jak do tej pory nie miałem okazji zobaczyć. Posiadacz restauracji jest osobą z innej branży lub pokłada nadzieję wyłącznie w załodze co jest dużym ryzykiem.Podstawowym błędem kazdego marzącego o własnej fajnej gastronomii jest błędne wyszacowanie kosztu inwestycji , a w dalszej części zrobienie własciwego biznes planu "nie wirtualnego".Widziałem bardzo dużo bezsensownie wydanych pieniedzy . Jeżeli nie potrafimy sami stworzyć
restauracji warto zainwestować w w profesjonalną firmę bądż osobę , legitymującą sie już doświadczeniem w tej branży.Jednak przestrzegam przed zatrudnianiem profesjonalistów teoretyków to bardzo bije po kieszeni:).Długo mozna by sie rozpisywać jedno jest pewne ,najlepszym menadżerem jest sam właściciel o ile kocha gastronomię .Pamiętajcie Inwestor w branży gastronomiczej nie jest gastronomem , a to oznacza zupełnie inny rodzaj przedsięwzięcia i sposób jego realizacji.Pozdrowienia z Wrocławia.
Zawsze służę pomocą.
Restauracje Oregano www.oregano.com.pl
Ryszard
odpowiedz »

Wygląd restauracji ważny [2010-10-09 18:46 79.184.122.*]
witam otworzyłam pizzerie w miejscowości ok 5 tys mieszkańców, początki były nie najgorsze ale wydaje mi się że ta pizza już się przyjadła ,dodam tylko że receptura jest włoska , po rocznym siedzeniu w lokalu mam już dość nie mam pomysłu na wprowadzenie czegoś nowego po prostu nie wiem co dalej robić , utopiliśmy w tym lokalu wszystkie nasze pieniądze boję się o przyszłość jeśli ma Pan jakieś pomysły co wprowadzić do menu będę wdzięczna Pozdrawiam Lidia K odpowiedz »

Wygląd restauracji ważny [2010-10-05 17:27 83.21.24.*]
I co warto dodać, podobno właściciele El Bulli zamykają lokal na 2 lata... żeby szukać inspiracji ;-)
Przykładowe dania: - zapach parmezanu
- herbata o smaku wołowiny
-...itp ;-)
odpowiedz »

Wygląd restauracji ważny [2010-10-05 14:46 178.73.48.*]
Czasami odwiedzam restauracje Marty Gessler. Drogo i nie zawsze smacznie odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »



© 2017 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij