Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Jak restauracje oszukują swoich klientów?
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2013-02-26 15:28
Temat: Jak restauracje oszukują swoich klientów?
Treść: Aktualność:
Wchodzisz do restauracji, wybierasz stolik, wygodnie siadasz i prosisz o kartę dań. Niestety do zamówienia tego co chcesz jeszcze długa droga. Okazuje się bowiem, że aż jedna trzecia ryb serwowanych w lokalach gastronomicznych jest sprzedawanych pod mylną nazwą. Prawdopodobieństwo takiej "pomyłki" wynosi aż 50 procent. Najwięcej na sumieniu mają bary sushi.

Potwierdza to raport, przygotowany przez grupę Oceana, która przebadała 1215 próbek ryb sprzedawanych w 20 amerykańskich stanach, między 2010 a 2012 rokiem.

Problem podrabianych produktów dotyczy głównie restauracji w USA. Tanie, pochodzące z hodowli ryby sprzedawane są nagminnie jako droższe lub dzikie gatunki.

Jak pokazują dane pochodzące z raportu, aż 95 procent barów sushi wykorzystuje niewiedzę klientów i np. zamiast tuńczyka serwuje inną tańszą rybę. Proceder ten dotyczy też 52 proc. innych restauracji i 27 proc. sklepów spożywczych. Wszystkie punkty sprzedawały ryby pod złą nazwą.

Przykład. Wśród 120 przebadanych próbek ryby sprzedawanej jako lucjan czerwony, znaleziono aż 28 różnych gatunków ryb.

Autorka raportu, Kimberly Warner broni zachowań przedsiębiorców, klasyfikując czyn do kategorii zwykłej pomyłki wynikającej z niewiedzy.

Sytuacja przypomina niedawną aferę żywieniową w Europie. W wołowych klopsikach znaleziono duże ilości koniny. Żywność została natychmiast wycofana ze sprzedaży.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Kolejna afera żywieniowa w USA [2013-02-28 17:21 80.52.226.*]
zawodowej - to przecież są specjaliści w:
-mordowaniu
-rabowaniu
-oczernianiu
-oszukiwaniu
więc cóż nowego?
NEW YORK
odpowiedz »

Kolejna afera żywieniowa w USA [2013-02-26 15:28 46.171.184.*]
Hamburgery mają problemy z rozpoznaniem wszystkiego co nie dotyczy ich pracy zawodowej. odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij