|
Wątek:
|
Przez żołądek do serca niemieckich turystów?
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2008-12-03 13:21
|
Temat:
|
Przez żołądek do serca niemieckich turystów?
|
Treść:
|
Aktualność: 26 listopada w Berlinie miało miejsce spotkanie branży gastronomicznej z dziennikarzami niemieckimi pod hasłem "Kulinarny zawrót głowy". W konwencie uczestniczył także polski kucharz.
Deutsche Bahn zaprosiła na spotkanie 10 najlepszych kucharzy europejskich, którzy mieli opracować specjalne menu dla restauracji pokładowych. Od początku roku w niemieckich pociągach serwowano bowiem dania różnych kuchni.
Przez cały listopad w wagonach restauracyjnych niemieckich szybkich pociągów ICE podawane były dania polskiej kuchni, zaproponowane przez Pawła Oszczyka. Jest on szefem kuchni hotelu Le Regina w Warszawie. Do Niemiec pojechał na zaproszenie Polskiego Ośrodka Informacji Turystycznej w Berlinie.
Zgodnie z hasłem przewodnim turystycznej kampanii reklamowej Polski w Niemczech "Polen Azberrascht" (Polska zaskakuje, Polska jest niespodzianką), Paweł Oszczyk zaskoczył gości wyszukanymi potrawami nawiązującymi do najlepszych tradycji kuchni polskiej.
W spotkaniu uczestniczyli także korespondenci polscy, akredytowani w Berlinie.
|