|
W±tek:
|
Lublin: Kontrola sanepidu w restauracji McDonalds po doniesi
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wys³ania:
|
2009-01-07 15:55
|
Temat:
|
Lublin: Kontrola sanepidu w restauracji McDonalds po doniesi
|
Tre¶æ:
|
Aktualno¶æ: Do serwisu Moje Miasto trafi³y informacje od by³ych pracowników restauracji McDonald’s w Lublinie o nieprawid³owo¶ciach przy sprzeda¿y kanapek. Spraw± t± zaj±³ siê sanepid - poda³ portal Wyhacz.
Byli pracownicy napisali, ¿e bu³ki pokryte s± ple¶ni±, a terminy potraw s± fa³szowane. Zaznaczaj± te¿, ¿e szef kaza³ im wyci±gaæ niesprzedane kanapki ze ¶mietników i ponownie oferowaæ go¶ciom.
Ania wyzna³a, ¿e podczas kontroli szef krzycza³ - Ratujcie co siê da, bo bêd± du¿e straty. Dlatego te¿ kanapki, które wyrzucone by³y do kosza na ¶mieci ponownie trafia³y do sprzeda¿y. Kanapka w podgrzewaczu, z którego podawana jest klientowi mo¿e le¿eæ maksymalnie dziesiêæ minut. Po tym czasie powinna zostaæ wyrzucona do kosza. Ania przyznaje, ¿e czasami przy kanapkach wymieniali znaczniki, które odmierzaj± czas. Dziêki temu nie by³o strat w sprzeda¿y.
Marek, inny by³y pracownik restauracji podkre¶la, ¿e czasami do przygotowywania kanapek u¿ywane s± sple¶nia³e bu³ki. - Wiele razy widzia³em na nich co¶ zielonego. Mimo to trafia³y one do sprzeda¿y. Czasem który¶ z klientów zwraca³ nam sple¶nia³± bu³kê. Marek dodaje, ¿e szef restauracji oszczêdza³ na czym siê tylko da³o. Pude³ka do frytek by³y zgniatane tak, aby zmie¶ci³o siê w nich jak najmniej frytek.
Jednak Tomasz P., szef restauracji McDonald’s zaprzecza tym informacjom - Gdybym zobaczy³, ¿e który¶ z pracowników wyci±ga kanapki ze ¶mietnika lub zmienia znaczniki przy kanapkach zosta³by dyscyplinarnie zwolniony. Co noc robimy inwentaryzacjê i gdyby kto¶ z naszych pracowników robi³ takie rzeczy, to wyrzucanie kanapek do kosza spowodowa³oby nadwy¿ki w obliczeniach. Od czterech miesiêcy mamy monitoring i nie widzia³em podobnych przypadków. Nie wiem jednak, czy takie sytuacje mia³y miejsce w poprzednich latach.
Barbara Sawa-Wojtanowicz z sanepidu znalaz³a pewne nieprawid³owo¶ci. Przyznaje - Kontrola w czerwcu wykaza³a szereg uchybieñ, miêdzy innymi brudne urz±dzenia ch³odnicze. ¦rodki chemiczne by³y w bliskim kontakcie z ¿ywno¶ci±. Toalety i pomieszczenia dla pracowników by³y brudne. W ch³odziarkach i zamra¿arkach panowa³a zbyt wysoka temperatura. Wyniki z kolejnej, pa¼dziernikowej kontroli sanepidu nie s± jeszcze znane.
|