Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek
Autor: Czytelnik IP 83.27.234.*
Data wysłania: 2007-05-30 13:52
Temat: DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić!
Treść: ten problem istnieje już dawno, ale żeby kelner zarabiał 800-1000 zl w Warszawie ?!!! To dla mnie szok, bo jestem właścicielką baru i u mnie w bardzo małej miejscowości kelnerki tak zarabiają , a jak jest większy ruch to i więcej im płacę

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-04 00:07 83.4.227.*]
Bólem gastronomii jest to, że w większości przypadków bazuje ona na pracownikach dorywczych i sezonowych. Stąd - towarzystwo, które przymierza się do pracy w tej branży, to absolutni amatorzy. Głownie ludzie młodzi, nic nie umiejący, bez żadnych kwalifikacji (absolwenci szkół średnich, studenci). Wszystkim się wydaje, że do zawodu kelner, barman, kucharz nie trzeba żadnych kwalifikacji, bo każdy coś tam umie i przecież co to za filozofia...(??). Aby zatrudnić jedną osobę, trzeba przeprowadzić z reguły kilka - kilkanaście rozmów kwalifikacyjnych, bo za 800-1000 złotych, jak się okazuje, nikomu się nie opłaca pracować. Przepraszam, a ile ma do cholery zarabiać pracownik N I E W Y K W A L I F I K O W A N Y... ???? Do tego jeszcze większość kradnie i oszukuje pracodawcę bez żadnych skrupułów, więc bez kosztownych systemów monitorowania nie ma co w ogóle bawić się w ten biznes. Jeśli się na to nie zwróci uwagi w odpowiednim czasie, mogą doprowadzić lokal do upadku. Moi najlepsi pracownicy to osoby: w średnim wieku oraz po 50-tce. Zastanówcie się Państwo Restauratorzy nad zatrudnianiem takich osób. Są lojalne, zaangażowane w pracy i zadawala ich płaca REALNA do naszych krajowych warunków, bo nie zamierzają za miesiąc wyjeżdżać do Irlandii. Te osoby są czynnikiem stabilizującym cały zespół. Poza tym, przy takich pracownikach w zespole, młode lenie i obiboki muszą, chcąc-nie chcąc, w końcu wziąć się do pracy... PS. przepraszam tych nielicznych młodych ludzi, którzy są pracowici, uczciwi i rzetelni... Sorry, ale jest Was tak mało, że to, co napisane powyżej pozostaje niestety gorzką prawdą... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2009-10-04 15:11 83.8.255.*]
Fakt dodbrych kucharzy trzeba szanować sam nim jestem z 1o letnim stazem pracy zaczynałem na zmywaku pózniej obierak pózniej byłem kucharzem a teraz szefem kuchni charowałem po 12 a nawet 16 godz nie załuje tego nauczyłem sie duzo zaczynałem prace od najnizszego wynagrodzenia fakt teraz poracuje za konkretne pieniadze i dziwie sie młodym ze nie chca pracowac za 1000 zł dla mnie to jest smieszne zawcze trzeba od czegoś zacząc odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2010-03-03 23:16 213.25.46.*]
masz racje ja tez zaczynałem od podstaw najpierw przygotowanie zawodowe puzniej 2 latka pracy gdzie utargi wynosily po 2- 3 tys dziennie masakra szlo sie ztrzec od tego czasu minęlo 7 lat jak zaczynalem od 800zl to teraz mam 1800 takze warto przejs małą szkole zycia bo naprawde ludzie cie docenią pozdrawiam odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2010-04-12 14:50 94.168.111.*]
to faktycznie ci nawalili po 7 latach hahaha coz za wielkie pieniadze
naprawde warto bylo...
odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-20 22:14 83.24.241.*]
wutan
jestem mlodym kucharzem absolwentem szkoly gastronomicznej
i niezamierzam charowac w pracy za 1000 zl jestem uczciwy poniewaz ucze sie nadali nikt mlodego nieumie docenic ani nauczyc co za taka kase mozna utrzymac i niewierze ze mozna pracowac 32 zl za nocke w gastronomi
odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-24 22:51 83.30.140.*]
My friend WUTAN, no problem - jak mawiają Anglicy. Po szkole gastronomicznej umiesz niewiele, bo gastronomia to prawdziwe życie, a nie teoria szkolna + warsztaty. Jak jesteś ambitny i chcesz coś osiągnąć, musisz, niestety, jednak jakoś zacząć to prawdziwe życie. I nie gniewaj się, ale przez ten pierwszy rok więcej niż ten tysiąc Ci się nie należy. Jest też prosta alternatywa: pojechać do kraju cytowanego we wstępie i samorealizować się na zmywaku lub przy obieraniu kartofli (zapomnij o kucharzu, robią to Anglicy). Dostaniesz za te ambitne zadania przeliczeniowo 150 zł za tę nockę. Jak sobie opłacisz zakwaterowanie, wyżywienie i przejazd tam i z powrotem, do tego coś wydasz na drobne pokusy (np. hamburger za 20 zł w tamtejszym McDonaldzie), wyjdziesz za te nocki na czysto na jakieś... 32 zł... Ale będziesz wykwalifikowanym pomywaczo-obierakiem. W sumie, warto się nad tym zastanowić... Pokory więc... pokory... (Bo jest jeszcze jedna alternatywa, już po powrocie z Ziemi Obiecanej: trzepanie worków po cemencie na jakiejś budowie; jest boom w budownictwie, a to w sumie ...papierkowa robota...) Pozdrawiam. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 08:51 83.15.102.*]
a pomyślałeś kolego o tym że ten młody człowiek może ma dziecko w drodze i ze swojej pracy będzie chciał utrzymać je i swoją kobietkę i nie może patrzeć na twoje widzimisię co może becikowe mu wystarczy odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 15:53 83.30.138.*]
>>> pomyślałem, kolego... ale od tego, żeby pomagać w nadzwyczajnych przypadkach jest Caritas i pomoc społeczna, a nie firma komercyjna; powracam do Anglii: czy jeśli ów młody, ambitny i niestety, nic-nieumiejący delikwent tam pojedzie i powie, że ma taką sytuację, jak opisałeś, to pracodawca od razu da mu podwójne wynagrodzenie, żeby mógł utrzymać siebie i rodzinę, bo zaliczył wpadkę...? Może dostanie coś tam z ichnich ubezpieczeń socjalnych, ale nie od pracodawcy!!! Poza tym, rozsądny i odpowiedzialny człowiek planuje i celuje wtedy, jak ma bazę (pracę, pieniądze, mieszkanie); za chwile słabości trzeba samemu zapłacić, a nie próbować wystawiać rachunek innym... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 17:17 83.15.102.*]
no jeśli twoje narodziny były nadzwyczajnym przypadkiem to gratuluję ciekawe jak wyglądasz a tak ponadto masz rację że nie jest to w gestii pracodawcy aby wyrównywać szanse pomiędzy pracującym kawalerem a żonatym ale przy 60zł rodzinnego dochodzi do takich nierówności odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 21:24 83.30.138.*]
najważniejsze jest właśnie to PONADTO...reszta się nie liczy, bo nie jesteś mnie w stanie obrazić...:) odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 10:41 999.999.999.*]
do dziecka trzeba dojrzeć, psychicznie i społecznie. A jak to jakiś młodzieniec zaliczył wpadkę to nikt się nad nim nie zlituje. Lajf is brutal end ful of zasadzkas i samtajms kopas dupas... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 17:23 83.15.102.*]
no to przed tobą jeszcze chyba długa droga zanim założysz rodzinę odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 19:25 83.11.46.*]
Zgadza się! Ja chcę zapewnić swojej przyszłej rodzinie dobrobyt i dostatek, a przy tym nie chce zaliczyć rozwodu, bo ludzie młodzi szybko zakładają rodzinę (często z przymusu), ale jeszcze szybciej się rozwodzą... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-22 12:43 83.11.73.*]
A umiesz dobrać składniki dań tak aby wszystko dobrze smakowało, aby nie smakowało zwyczajnie? Umiesz zrobić dobry garmaż? Umiesz wszystkie pozycje z menu dobrze i szybko zrobić? Nie przypalisz kotleta? Może najpierw warto pójść za 1000zł do pracy i się sprawdzić? Jak będziesz umiał ww czynności wykonać perfekcyjnie poproś o podwyżkę albo szukaj innej pracy. Jednak gdy nie umiesz wymienionych czynności wykonywać należycie dlaczego oczekujesz wysokiego wynagrodzenia przy braku umiejętności? odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-26 15:51 83.27.243.*]
Nie rozumiem takich ludzi którzy kończa szkołę i już by chcieli zarabiać nie wiadomo ile!!! Ludzie przecież najpierw trzeba zdobyć jakieś doświadczenie czegoś się nauczyć a nie od razu chcieć zarabiać 1000 zł nie wiadomo za co!!!Im więcej zdobędziesz doswiadczenia tym będziesz lepszy i będziesz więcej wart!!! odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-27 16:03 83.15.102.*]
jeszcze raz powtarzam 250 euro to nie jest zarobek i uświadom sobie wreszcie to człowieku sprawdź ile niemiec ma zasiłku .to że nasza władza stworzyła idealne warunki do bogacenia się jednostek to nie znaczy że nie mamy nic z tym robić czy jedyną alternatywą pozostaje wyjazd zkraju? więc po co poginęli ci niewinni ludzie (chylę głowę
) w latach siedemdziesiątych osiemdziesiątych czy wszyscy już jesteśmy tak wygodni?
odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 08:34 999.999.999.*]
sorry ale 1000zł nie można nazwać wynagrodzeniem tyle to mi idzie na paliwo a co dalej odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-05-07 13:54 83.27.198.*]
Człowieku jak ty wolisz całe dnie jeżdzić autem zamiast pracować to do kogo te pretensje???Też bym mógł powiedzieć że ja to przejadam dziennie 1000 zł i żywić się kawiorem i truflami!!! odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-08-05 17:27 83.238.168.*]
Posłuchaj mądralo, dlaczego ludzie mający bardziej ambitne potrzeby od ciebie muszą cierpieć przez takich ludzi jak ty którzy się lubuja w pracy niewolniczej, chcesz pracować za pół darmo... proszę bardzo ale nie zmuszaj innych do takiej pracy. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 15:58 83.30.138.*]
DOBRA RADA: przerzucić się na komunikację miejską; kalkulacja jest prosta: 100 zł bilet miesięczny, zostaje 900 z paliwa >>> z tymi kwalifikacjami dostaniesz też ok. 900... >>> w sumie masz 1.800...! I co, to jest źle jak na początek...???!!! odpowiedz »

Dobry rower dla dobrego kucharza (kelnera)! [2007-07-25 21:32 999.999.999.*]
W dobie ekologii proponuję dobry rower zamiast samochodu. 1000 zostaje w kieszeni, zyskujesz zdrowie, a Twoje mięśnie i sylwetka powodują, że laski mdleją na sam widok. Oczywiście, im większe mniemanie o sobie, tym więcej przerzutek, żeby zapomnieć o tym jak jestem nieszczęśliwy i niedoceniany. odpowiedz »

Dobry rower dla dobrego kucharza (kelnera)! [2007-07-26 20:01 83.15.102.*]
zatykanie tyłka korkiem to też jakaś metoda ale trzeba też się przyznać że się jest albo tak leniwym albo tak daremnym ażeby sobie nie zarobić na swoje potrzeby ja akurat mam na to paliwo i tysiąc w kieszeni a i na siłownię mi wystarczy i nie tylko. wtrąciłem się w temat ponieważ żal mi tych młodych ludzi którzy chcieliby tutaj pracować i zarabiać ale przez takie łamagi gotowe robić za darmo muszą uciekać z kraju przecież taka młoda osoba za taką płacę przez 12 miesięcy wystarczająco się zniechęci no chyba że mieszka z rodzicami pod gębę ma podane i pracuje tylko na firmowe łaszki i rachunki za komórkę sorry ale maminsynków nie miałem na myśli odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 17:10 83.15.102.*]
po pierwsze jak długo dokonywałeś tej kalkulacji po drugie o jakie kwalifikacje ci chodziło a po trzecie mając takie podejście do tematu to albo jesteś tak mało ambitny albo do cholery zarabiasz i robisz sobie kpiny z ludzi odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 21:10 83.30.138.*]
Kalkulacja jest stworzona na potrzeby PACANÓW, którzy kończą szkołę (pewnie jakąś zawodówkę...:) i twierdzą, że jednym z ich niezbywalnych praw - i potrzebą najoczywistszą w świecie - jest posiadanie samochodu, na który wydaje się 1000 zł miesięcznie na samą benzynę...(!!!) Gościu nie wspominał nic o przeglądach i naprawach, więc pewnie ma na myśli nówkę, najlepiej full-wypas... Wychodzi mi. że przy zużyciu 8l/100km taki BAŁWAN przejeżdża miesięcznie ok...3.000 km ...!!! Sorry, ale kiedy w takim razie ma czas na pracę...???! Więc jak przerzuci się na komunikację miejską, zyska i kasę i czas. Nie tylko na uczciwą pracę, ale też np. na obejrzenie sobie filmów Bareji (patrz: Miś). I może poczuje się wtedy jak jeden z bohaterów kultowego, było nie było, filmu - bo to, co gada jest w klimacie Bareji. Absurd, głupota, chciejstwo, brak autokrytycyzmu (woli auto bmw...)i do tego dobre samopoczucie z powodu przeświadczenia, jaki jestem dobry, ale nikt mnie nie chce docenić... >>> PS. Kwalifikacje=kompetencja, kompetencja to wiedza+umiejętności praktyczne, wiedza+umiejętności to oprócz szkoły kilka lat dobrej praktyki w zawodzie i nieprzerwany proces uczenia się; do tego wszystkiego pokora, pokora i jeszcze raz pokora. I wówczas będą się o Ciebie bić i proponować Ci od 50 zł/h w górę. Może warto, zamiast teraz grymasić i odgrywać niedocenionego gwiazdora... (??) odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-05-29 09:50 83.24.13.*]
Nie chce być nie miły ale jeżeli czytam coś takiego to mnie krew zalewa, cyt.Kalkulacja jest stworzona na potrzeby PACANÓW, którzy kończą szkołę (pewnie jakąś zawodówkę) Ja skończyłem zawodówkę i teraz jestem szefem kuchni. Pamiętaj o tym że świat nie składa się z samych "krawaciarzy" i nie obrażaj normalnych ludzi którzy wybrali taką a nie inną drogę odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-26 15:19 83.15.102.*]
no no nie widzę tutaj żadnej pokory ze strony tegoż człowieczka pacan bałwan kto dopuszcza do tego forum takich prostaków którzy incognito obrażają innych moje wykształcenie zostawmy w spokoju człowiek albo się rodzi inteligentny albo inteligentny nie jet ten koleś chyba coś o tym wie duża gęba idzie w parze zmałym mózgiem małpę też można dużo nauczyć a przede wszystkim przydałoby mu się trochę wyobrażni z kim aktualnie wymienia swoje głupie poglądy a tak poza tym odpowiadając na pytanie tego maminsynka to mam dużo czasu na pracę dzięki temu że mam piekielnie szybką furę czego ten idiota nie uwzględnił w swoich kalkulacjach odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 19:28 83.11.46.*]
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Chcesz zarabiać więcej to idź do drugiej pracy. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 10:50 83.11.29.*]
Zabawny jesteś. Jesteś po szkole dostajesz 1000. Nie jesteś po szkole 900. Coś już umiesz, pracowaleś dłużej w jednym miejscu dostajesz 1500-1800. Itp itp. Ale jak jesteś chętny do pracy i się wykażesz to podwyżkę też dostaniesz! Nie ma niczego odrazu. Przecież teraz 'świeża krew' ledwo daje 8 godzin przepracować a kiedyś to ludzie po 14-16 godzin pracowali i nie marudzili. Teraz też nie marudzą, chociaż państwo ich okrada z emerytury, bo to oni zbudowali tak naprawdę Polskę, w której żyjemy teraz. Szacunek do pracy, to coś czego większość młodych osób nie zna! odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-10 18:57 83.6.227.*]
Racja.
Ludzie myślą, że jak nie ma innej pracy to zostanie kelnerem.
W efekcie końcowym jego praca pozostawia wiele do życzenia.
Nad kulturą i typowo technicznymi sprawami można popracować ale co zrobić z takim który pracuje od miesiąca i nie zna karty dań bo nie miał na to czasu? Ludzie to jest wasza praca więc pracujcie bo za pogaduszki przez telefon nikt wam nie zapłaci nawet 1000 PLN.
odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-15 12:42 83.11.27.*]
Uważam, że sytuacji na rynku pracy jesteśmy winni my pracodawcy. Wiekszość z nas nie ma podstaw teoretycznych nt zarządzania i często popełniamy karygodne błędy właśnie w tej dziedzinie. Przed otwarciem granic, pracodawcy wykorzystywali pracowników do granic możliwości. W ten sposób nie szanowali i doceniali pracownika - przecież na jego miejsce było 10 osób chętnych. Po otwarciu granic, pracownicy po części się odgrywają na pracodawcach za poprzednie czasy. Teraz gdy o pracownika ciężko, trzeba mu trzymać przysłowiowy palec w d#$% żeby nie poszedł, bo co on będzie się urzerał zaraz znajdzie sobie inna pracę... I ci pracownicy są często osobami nie wykwalifikowanymi, które oczekują płacy na niewiadomo jakim poziomie. Jak człowiek wymaga, to mówią że im za ciężko i albo odchodzą albo chcą podwyżki. Wg mnie pracodawcy powinni podczas rozmowy zadawać jedno proste pytanie: "jakiego wynagrodzenia oczekuja Pan/Pani po swoich udokumentowanych kwalifikacjach?". Większości osób albo odrazu wyjdzie albo zrozumie, że nie mogą zarabiać tyle a tyle bez odpowiednich kwalifikacji. Oczywiście, ów kandydat pójdzie do innego pracodawcy, który przyjmie go z otwartymi rękami, co jest błędem. Powinien zadać takie samo pytanie. Myślę, że gdyby wszyscy pracodawcy zadawaliby tak proste pytanie, niewykwalifikowani pracownicy w końcu by poszli po rozum do głowy. Sytuacja wróciłaby do normy, a pracownicy powinni zacząć szanować pracę i pracodawcę natomiast pracodawcy powinni szanować pracowników... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 08:39 83.15.102.*]
możemy w ten sposób rozmawiać jeśli płaca minimalna wyniesie 2000pln bo 1000 jest chyba tylko jałmużną odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-02-23 14:55 87.105.18.*]
wszystko zależy jakim jesteś fachowcem .w dziale gastronomi.w polsce można calkiem nieżle zarobić jako szef kuchni,nie trzeba jechac na wyspy.trzeba się szanować i znać swoją wartość.w polsce można wiele naprawdę. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-15 13:14 83.30.138.*]
B R A W O O O O O . . . . . ! ! ! ! ! ! Podpisuję się pod tym, co tu napisane obiema rękami. Jako autor wypowiedzi, która znajduje się nieco wyżej, miałem m.in. właśnie to na myśli: stworzenie przez pracodawców SYSTEMU WZAJEMNEJ WYMIANY INFORMACJI - nawet w elementarnej postaci, tj. np. żądania od pracownika referencji lub chociażby nr telefonu poprzedniego pracodawcy, aby móc dowiedzieć się, kogo zamierzamy przyjąć do pracy [nota bene, mam przyjaciół, którzy pracują w Anglii; pierwsze pytanie, po kolejnym przyjeździe z Polski, kiedy starali się o nową pracę, było; "czy pracowaliście już w Anglii i u kogo..?" Potem taki pracodawca kontaktuje się z poprzednim i dopiero zatrudnia; często taka procedura dot. nawet takich "stanowisk" jak zmywak, czy pomocnik barmana; jeśli komuś przyszłoby do głowy oszukać i coś tam zataić, to pracodawca sprawdza to w ichnim systemie komputerowym dot. zatrudnienia i jak delikwent kłamał, to może dalej szukać pracy już poza Anglią...]. Marzenia.... Ale może u nas też tak kiedyś będzie. Poza tym, dzięki autorowi powyżej za pomysł z pytaniem do kandydata dot. jego wyobrażenia n/t wynagrodzenia za pracę bez kwalifikacji. Proste i... genialne...! Ale skuteczne tylko wtedy, jak będziemy to stosować wszyscy... odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2010-05-04 22:46 153.19.204.*]
gorzej jak pracodawca cie oszuka odejdziesz z pracy odgryziesz się w sądzie i nie dostaniesz następnej pracy, bo ten poprzedni obrobi ci "\pupę, bez sensu...poza tym każdy ma inne oczekiwania wobec pracowników, jedni wolą młodych zdolnych i ambitnych, inni starych doświadczonych,wyjadaczy. odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2008-04-12 23:22 83.24.176.*]
to nie zgodne z prawem mój drogi odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-06-18 13:11 83.11.41.*]
Z tej strony autor wypowiedzi 'prostej i genialnej'. Właśnie problem w tym, żeby każdy pracodawca stosował takie pytanie. Jak powszechnie wiadomo rzeczy proste są zazwyczaj trudne do okrycia - taki paradoks. Pozostaje jedynie przekazywać tą prostą formułkę drogą pantoflową i mieć nadzieje, że szybko się rozpowszechni i upowszechni! Pozdrawiam odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-23 16:50 83.6.240.*]
żeby to wszystko było takie proste.
Ogranicza nas prawo o ochronie danych osobowych, to po pierwsze.
Po drugie, nie można wystawić negatywnych referencji.
Istnieje tylko potajemny język, który daje wyraźne sygnały aby takiego nie zatrudniać, ale chyba nie wszyscy pracodawcy go znają.
odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-24 14:19 83.15.101.*]
Nie twórzmy atmosfery zmowy kucharzy, którzy trzęsą całą gastronomią. Czy sformułowanie 'rzetelnie wykonywał powierzone obowiązki pod nadzorem' wskazywałoby na możliwość objęcia samodzielnego stanowiska pracy? Kontakt z poprzednim pracodawcą to podstawa! odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 10:52 83.11.29.*]
Tylko aktualna sytuacja jest tak absurdalna, że z braku laku się przyjmuje do pracy takie a nie inne osoby... Ciekawe jak by Bareja pokazał Polskę w ciągu ostatnich 4-5 lat? odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-25 21:17 83.30.138.*]
Jeśli chodzi o Bareję, mam zupełnie przypadkowo podobne przemyślenia; piszę o tym powyżej..:) odpowiedz »

DObrych kucharzy i kelnerów trzeba cenić! [2007-07-24 00:29 83.11.44.*]
Hmm, ale nie rozumiem. Jaki jest związek z pytaniem o udokumentowane kwalifikacje a ochronę danych osobowych. Przecież jak ktoś chce dostać pracę, podczas rozmowy kwalifikacyjnej chwali się umiejętnościami, może pokazać dokumenty które potwierdzą jego słowa. To jest do jednorazowego użytku i tych danych nie będziemy przetwarzać. Negatywne referencje można, co innego że były pracownik ich nigdzie dalej nie pokaże... odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij