Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Baza turystyczna

Wątek: Grudzień w hotelarstwie i gastronomii
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2011-12-21 18:14
Temat: Grudzień w hotelarstwie i gastronomii
Treść: Aktualność:
Znana polska restauratorka, Magdalena Gessler, na początku grudnia otworzyła w Łodzi dwie restauracje: Polka i Marcello. Obie znajdują się na rynku w Manufakturze. W menu restauracji Polka królują staropolskie dania kuchni polskiej. Natomiast nowo otwarta restauracja Marcello proponuje dania z kuchni włoskiej: makarony, pizze, zupy czy sałatki. 

Łódzki hotel andel's został nominowany w prestiżowym konkursie European Hotel Award w kategorii Best New Hotel Construction & Design. Wyniki zostaną ogłoszone 18 stycznia 2012 roku podczas uroczystej gali European Hotel Award, która odbędzie się w hotelu Savoy w Londynie Wszystkich kategorii jest łącznie 13.

W App Store pojawiła się nowa bezpłatna aplikacja PizzaPortal.pl, za pomocą której każdy użytkownik iPhone'a może teraz w łatwy i wygodny sposób sprawdzić menu blisko 1000 restauracji w całej Polsce i błyskawicznie złożyć zamówienie.

Grupa Hoteli WAM wystawiła na sprzedaż swoje cztery obiekty. W ramach przetargów zostaną sprzedane hotele: Ułan w Grudziądzu, Bliza w Wejherowie, Cassubia znajdujący się na Helu oraz bydgoski hotel Apollo.

17 grudnia w Ostrołęce została oficjalnie otwarta pierwsza restauracja sieci McDonald's. Przecięcia wstęgi dokonał prezydent Ostrołęki - Janusz Kotowski. W restauracji znalazło zatrudnienie około 50 osób.

W Elblągu powstał pierwszy czterogwiazdkowy hotel. Kiedyś gościł królewskie rodziny, dziś służyć będzie elblążanom i turystom. To luksus w wyjątkowym wydaniu, zgrabnie łączący historię z nowoczesnością. Hotel, w którym znajduje się 85 pokoi i apartamentów, mieści się w samym centrum Starego Miasta. W hotelu nie zabraknie centrum Spa&Wellness.

Jeszcze w tym roku firma Amber Foods Polska otworzy na południu Chin w prowincji Guangdong w mieście Foshan pierwszą polską restaurację - Sarmatia. Najważniejszym celem tej inwestycji jest wprowadzenie na rynek chiński polskich produktów spożywczych.

W ramach modernizacji zabytkowego dworca w Malborku, który tydzień temu został udostępniony dla podróżnych, powstał hotel z restauracją. Uroczyste otwarcie odbędzie się 31 grudnia. Właścicielem hotelu i restauracji jest wytwórnia filmowa Carisma Film Group, która planuje otworzyć w tym miejscu również kino.

Wkrótce rozpocznie się remont Hotelu Bryza Resort & SPA, położonego przy plaży od strony morza w nadmorskim kurorcie Jurata. Realizacja inwestycji planowana jest na sam początek roku 2012. W związku z tym hotel będzie zamknięty w terminie 2-13 stycznia 2012.

W Domasławiu pod Wrocławiem zostanie uruchomiony nowy 3-gwiazdkowy hotel Eclipse. Obiekt jest zlokalizowany nieopodal węzła autostradowego, blisko nowej obwodnicy Wrocławia. Otwarcie zaplanowano na przełom kwietnia i maja 2012 roku.  Ciekawostką jest, że we wnętrzach hotelu znajdziemy sporo nawiązań do Australii. To właśnie pejzaż australijski a w szczególności skały u wybrzeża oceanu oraz góra Uluru stały się inspiracją

Zakończyła się pierwsza edycja plebiscytu Best Hotel Award. Najwięcej statuetek Best Hotel Award 2011, bo aż 3, otrzymał Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre. Więcej na ten temat można przeczytać TUTAJ


OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Newsy z branży [2012-04-10 08:19 83.9.230.*]
Olsztyn ul Lubelska 47 noclegi Biesiady wesela odpowiedz »

Newsy z branży [2011-12-21 18:14 85.89.185.*]
POLKA - restauracja Magdy Gessler w Łodzi
Byłam w jednej z restauracji Pani Magdy Gessler w Łodzi - w Polce. Niestety poza miłym wystrojem reszta lekko średnia. Obsługa nie wie gdzie posadzić gości oraz co jest w menu - nawet prosząc o ocet winny dostałam UWAGA!!!! - tak krytykowane w TV przez restauratorkę MAGGI!!!
Przystawka - pasta z makreli - godna polecenia, pierogi ze szpinakiem - porażka (ciasto ok, farsz bez smaku, rozlazły - niby szpinak z fetą, ale fety to on na pewno nie widział. Całość podana w pływającej na talerzu wodzie. Rosół smaczny (malutka porcja z wielką łychą nie mieszczącą się do krasnoludziej bulionówki, bigos w chlebie w porządku. Sałatka Cezar nie do zjedzenia (porcja 28 zł). Sucha sałata lodowa, pół pomidora marketowego w cząstkach (ledwie czerwony, zielony wodnisty miąższ, gruba niejadalna skóra - lepiej przy tej cenie dodać koktajlowe cherry), grzanki zimne i już nie chrupkie, suche plastry kurczaka. Na prośbę o sos do owego dania dostałam oliwę i wymienione wyżej maggi.
Reasumując rachunek dla 2-osób wyniósł 99 zł ( w tym 10% opłaty serwisowej, o której nikt nie uprzedzał, a obsługa j.w.). Kelnerka powiedziała np. że widzi co przyniosła na talerzu, ale nie zamierza tłumaczyć się za kucharza.....
Nigdy więcej już tam więc nie pójdziemy i choć dotąd zawsze oglądałam programy Magdy Gessler z zainteresowaniem, wierząc w jej niezwykłe umiejętności, to proponuję Wam podzielić to co widzicie przez pół. Łatwo wymądrzać się w telewizji. Rzeczywistość często po prostu nas przerasta i nie ma tu wyjątków.
Co do manufaktury to smaczniej i w normalnych cenach można zjeść 300 m dalej w Meksykańskiej.
Pozdrawiam
odpowiedz »

Newsy z branży [2011-12-21 20:18 83.12.17.*]
zgadzam się w 100 % ale znacznie bliżej i smaczniej jest w tawernie.... odpowiedz »

Restauracja Polka w Manufakturze [2012-02-11 15:42 195.225.68.*]
Świetność restauracji pani Magdy Gesler to mit. Byliśmy w restauracji Polka w Manufakturze w Łodzi i już więcej tam nie pójdziemy innym też odradzamy.
Na wstępie zamiast szatni witają nas stojące w przejściu wieszaki, mało estetyczne i brak miejsca do powieszenia okrycia. Wystrój dla mnie nie do przyjęcia. Wszędzie czerwone maki, co wygląda na pstrokaciznę i brak gustu. Ponadto jest meczące dla oczu. Bardzo ciasno, widać że właścicielka postawiła na ilość. Trudności w przejściu między stolikami, co utrudnia konsumpcję, bo trzeba się podnieść z miejsca. żeby przepuścić przechodzących oraz obsługę kelnerską. Jedzenie smaczne lecz podane czerwone wino (nie wspomnę marki), było wyraźnie zwietrzałe i trąciło stęchlizną, natomiast białe wino było do przyjęcia. Kelnerzy młodzi, bardzo się starli ale widać było ich brak profesjonalizmu.
Ogólnie średnio i w skali ocen od 1 - 5, stawiamy tej restauracji 3.
odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij