|
Wątek:
|
Unia Europejska a gulasz
|
Autor:
|
Czytelnik IP automat.*
|
Data wysłania:
|
2007-09-30 22:46
|
Temat:
|
Unia Europejska a gulasz
|
Treść:
|
Aktualność: Od momentu wstąpienia Czech do UE (1 maja) z restauracyjnego menu zniknie m.in. gulasz, który dla lepszego smaku był wielokrotnie odgrzewany i lekko przypalony. Od wielu lat u naszych południowych sąsiadów obowiązują przepisy sanitarne, które zakazują podawania odgrzewanych potraw. Nie były one jednak przestrzegane w praktyce.
W czeskim menu pozostaną natomiast popularne zgliwiałe ołomunieckie serki; podaje się je np. panierowane, albo zapiekane, np. w cieście na placki ziemniaczane. Pozostaną także na czeskich stołach podawane na zimno, marynowane w occie niewielkie serdelki - utopence (topielce).
Wyrabiany z buraczanej melasy czeski rum - tuzemsky - w związku z zastrzeżeniami UE musiał zmenić nazwę na na "tuzemak", czyli "miejscowy".
|