Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Inne związane z branżą

Wątek: Pomysł branży na reaktywację pomorskiej kuchni
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2004-11-30 00:11
Temat: Pomysł branży na reaktywację pomorskiej kuchni
Treść: Aktualność:
Gastronomicy ze Szczecina i Greifswaldu z Edmundem Kapturem - znanym szczeciński gastronomikiem i szefem Biura Promocji Gastronomii Taberna Libra Polonica - na czele postanowili przywrócić przysmaki pomorskiej kuchni na nadbałtyckie stoły.

Dzięki współpracy specjalistów branży gastronomicznej oraz pieniądzom z Unii Europejskiej powstał projekt reaktywacji starodawnej pomorskiej kuchni. Jego pierwszym krokiem będzie organizacja imprez kulinarnych oraz wydanie czasopisma i książki kucharskiej z pomorskimi specjałami. Zebrane przepisy na potrawy regionalne trafią do naukowców z Akademii Rolniczej, którzy zbadają je i dostosuje do naszych. Następnie przepisy dostaną restauracje, które zaangażują się w projekt. To one dopracują potrawy, zyskując jednocześnie świetną promocje, gdyż takie oryginalne starodawne przysmaki przyciągną mnóstwo klientów.

Kuchnia pomorska to głównie potrawy z ryb, często potrawy z udziałem piwa. Jak dotąd w znane są tylko przepisy na pomorską zupę z chleba, zupę rybną i rybne pierogi, pochodzące z XIX-wiecznej książki "Stettiner Kochbuch". Pomysłodawcy projektu reaktywacji kuchni pomorskiej odnaleźli jeszcze przepis na karpia odrzańskiego w sosie z czarnego bzu.

Na całej akcji zyskają najwięcej pomorskie lokale gastronomiczne, które włączą do oferty odnalezione oryginalne przepisy. I turyści, którzy już niedługo będą mogli zjeść na Pomorzu coś naprawdę regionalnego.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

brawo, świetny pomysł [2008-08-13 09:57 80.52.161.*]
to naprawdę świetny pomysł. na pomorzu można zjeść wiele świetnych dań, ale są to głównie dania kuchni kaszubskiej i kurpiowskiej, w okolicach trójmiasta, głównie kaszubskiej. jeśli zapyta się kogokolwiek, czy zna jakiekolwiek tradycyjne danie typowo pomorskie, to zazwyczaj okazuje się, że nie. dlatego jeszcze raz brawo i powodzenia odpowiedz »

brawo dla propagatorów kuchni pomorskiej [2004-11-30 00:11 999.999.999.*]
Z dużym zadowoleniem odbieramy, jako gdańska firma ANTONIEFF- mini hotele w Ustce oraz Elblągu ( a niebawem i Gdańsku ) - cenną inicjatywę wybitnego gastronomika - Pana Edmunda Kaptura, mającą na celu stworzenie kolejnego produktu turystycznego. Regionalny charakter projektu sprawia, że kierowani solidarnością lokalną przyklaskujemy temu oczywistemu, a zarazem niebanalnemu pomysłowi. Popieraliśmy Go aktywnie między innymi poprzez intensywne kontakty w trakcie minionego Tour Salonu i wspólną ekspozycję. Wielu dalszych sukcesów, Panie Edmundzie. odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij