Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek
Autor: Czytelnik IP 85.89.162.*
Data wysłania: 2008-10-29 07:59
Temat: Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek
Treść: Witam Wszystkich.
Jestem kelnerem z kilkunastoletnim stażem.
Kiedyś kelner,żeby wejść na stoły musiał 2 razy zdać kartę u szefa kuchni i dwa razy u starszego kelnera nauka takiej osoby trwała 1,5 roku gdzie przez ten czas taka osoba zajmowała się porządkami i uczyła się pracy kelnera.
Po takim procesie nauczania kelner był przygotowany do obsługi gości.
Teraz młodzi ludzie chcieliby zarabiać po 2000 zł i to bez żadnych kwalifikacji.
Ja kiedyś nie przejmowałem się o wysokość mojej pensji bo zarabiałem na napiwkach,lecz niestety złote czasy się skończyły,napiwki są tylko,że marne.
Zresztą co się dziwić skoro mamy erę fast food.Klient płaci tyle ile jest na rachunku i rzadko kiedy coś przerzuci.
Właściciele podjęli decyzję o podwyżkach lecz w uwzględnianiu ich zapomnieli o stałych pracownikach,że może ze względu na staż dostawali by więcej.
Kiedy się dowiedziałem,że mam dostawać tyle samo co człowieczek prosto z ulicy ręce mi opadły.Stwierdziłem,że ok skoro tak chce to niech ma.
Rezultat jest taki,że cały czas myślę o zwolnieniu się z pracy a właściciel załatwił sobie bandę podawaczy,którzy partolą każdy stolik.
Proszę bardzo macie przykład jak to sami się niszczycie i stwierdzenia,że kelnerem może być każdy prosto z ulicy mają tutaj swój finał.
Pamiętajcie tylko jedno,że my starzy kelnerzy potrafimy zarobić na siebie i na was a taki gnojek podchodząc do stolika zapyta "co podać?"
Pozdrawiam.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek [2009-08-27 13:34 95.49.19.*]
nie dajcie zwiesc sie pozorom!!!!
- nie wyplacalna pensja
- brak umowy ( ciagle obietnice, ze ona bedzie)
- praca po 72 godziny non stop na nogach
-brak snu
- jezdzenie po calej polsce na wlasny koszt
- a pomoc albo nic nie robi albo pije
uwwazajcie!!!! berosfilmuwaga.republika.pl
odpowiedz »

Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek [2008-10-29 14:38 83.16.107.*]
Bardzo mądra, dojrzała i przemyślana wypowiedź. Wolałbym zatrudnić jednego takiego profesjonalistę, niż dwóch podawaczy. Bilans kosztów podobny, a wszyscy będą zadowoleni: klienci (jakość obsługi), właściciel (większe zyski) i kelner (więcej od szefa i więcej transakcji, czyli większe napiwki).
Sam kelner może będzie miał trochę więcej pracy, bo "za dwóch", ale bez przesady - dwóch na pół gwizdka to w sumie jeden etat. A jak kelner dostanie więcej, nie będzie narzekał, że więcej pracuje. Chyba o to i jemu chodzi.
Wypowiedź pełni profesjonalna. Jako pracodawca solidaryzuję si e z takim sposobem myślenia - w przeciwieństwie do wypocin gościa, który pisywał coś tam ostatnio w wątku "Więcej pokory". To był jeden z tych podawaczy- roszczeniowców, któremu chyba marzy się powrót socjalizmu, bowiem nic nie pisał o swoich umiejętnościach, tylko że ma za mało (za 1.600,- nie chciało mu się robić). Tylko na litość boską, nie nazywajmy nic nie umiejących kolegów gamoniami. Niech może już zostanie "podawacz"..:) Po co niepotrzebna agresja...
odpowiedz »

Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek [2008-10-29 11:42 83.15.101.*]
Kelner i braman to zawód, jak każdy inny a nie dorywcze zajęcie - tacy mogą zostać co najwyżej wprawnymi przynoszaczami potraw i nalewaczami piwa. Nie ma szkół, nie ma nauki zawodu na praktykach, nie ma hierarchii, nie ma jasnych perspektyw awansu. I nie ma wystarczającej ilości gości, którzy docenią dobrą obsługę, choćby napiwkiem. Będą goście - będzie kasa i na podwyżki. Tymczasem w mojej restauracji hotelu *** w powiatowym mieście są dni, gdy utarg wynosi 300 zł. odpowiedz »

Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek [2008-10-30 13:39 83.238.168.*]
A dlaczego nie ma gości? bo prawie wszyscy tak g.....o zarabiają i starcza im ledwie na oplaty. odpowiedz »

Warszawa: Kucharze i kelnerzy domagają się podwyżek [2008-10-30 15:40 87.205.176.*]
W Czechach i na Słowacji jedzenie w knajpach jest tańsze niż u nas w stosunku do płac i - poza tradycją - to też powoduje, że tam jest więcej gości niż w Polsce. Ale i w Portugalii, gdzie zarobki są przecież wyższe, za obiad w normalnej restauracji dla miejscowych płaci się góra 20 euro z flaszką wina, a kawa nawet bywa po 0,80 euro. A może koszty pracy, przepisy prawne i podatki mają tu coś do rzeczy... ? odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij