|
Wątek:
|
Kursy Gastronomiczne
|
Autor:
|
Czytelnik IP 213.158.199.*
|
Data wysłania:
|
2009-11-18 18:41
|
Temat:
|
Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne
|
Treść:
|
Cześć miałem tam iść na szkolenie. Powiedz jak te zajęcia wyglądały ? ile kaw mogłaś zrobić, ile pozwolili Ci litrów mleka zuzyć do nauki, nauczyli Cie coś malować, co mówili inni ? ile było osób itd.
|
Odpowiedzi:
Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-18 20:03 213.158.199.*]
Na wstepie chciałem napisać że moja kursantka pomyliła troszke nazwę Galicyjska Szkoła Smaku. No niestety muszę przyznać że nie nie potrafię każdego nauczyć robić wszystko tak samo idealnie. Jednak przecież nauczyłem również Ciebie maloweć serduszka mimo iż już p pierwszej godzinie zajęć byłaś przekonana że to się nie uda. Jeżeli już o tym zapomniałaś to zapraszam do zakładki galeria na www.szkolasmaku.pl warsztat baristyczny 11.2009 : ) Twoim problemem jest brak umiejętności przyjmowania krytyki. Ja tak na prawdę oceniałem bardziej Ciebie niż inną szkołę gdzie się uczyłaś bo wydaje mi się naturalne że jeżeli ukończyłaś kurs barmański I i II stopnia to mpowinno być wolno wymagać od ciebie przynajmniej podstawowej wiedzy z tego zakresu. Ty jednak prawdopodobnie na szkolenia chodzisz jedynie po certyfikaty. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-19 01:15 93.157.116.*]
witam;)ale ja napisalam ze mleka,kawy jest pod dostatkiem,ze uczylam sie serduszek i rozet ze jest trudno ale da sie zrobic.troche malo info i ciekawostek;-(buuuu.dobry barista oprocz wzorkow powinien posiasc jeszcze inna wiedze.mnie osobiscie na warsztatach nikt nie krytykowal.ale tak za wszelka cene szukac sposobu i udowadniac ,ze wasza szkola jest najlepsza krytykujac inne szkoly to troche nie w porzadku.konkurowac mozna ale umiejetnosciami a nie slowami zwroconymi przeciw innym szkolom tym bardziej ze z tej samej szkoly i pan ma kurs. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-18 19:57 79.191.221.*]
hej.ilosc mleka i kawy do treningu jest nieograniczona,pracujesz ile chcesz i to jest fajne.ze wzorkow robi sie rozete i serce trudne ale da sie zrobic.co do tego to spoko.tylko wiedza instruktorow zerowa.nie wiedzieli ze do espresso podaje sie wode,zadnych podstaw jedyne co wiedza to jak sie wypowiada espresso i otym jak sie to wypowiada mowia 15 min,nie znali zadnych odmian tego napoju. jak sie zapytalam z ciekawosci jak sie robi kawe ile sie ja suszy itp.dostalam ksiazke do reki na otwartej stronie i kazali mi sobie przeczytac.notatki na koniec w 100%czytane nic z glowy,jeszcze instruktor nie do konca umial to przeczytac.co do ludzi to na swoj sposob byli zadowoleni dlatego ze wiekszosc nigdy nie pracowala przy kawach,ale jak sie ktos choc troche zna i zrobil choc jedna kawe na ekspresie to podzieli moje zdanie.robcie co chcecie wasz wybor,ja nie polecam i calkowicie odradzam. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-18 20:11 213.158.199.*]
A jakie Ty znasz odmiany espresso ? Jeżeli tak dużo już wcześniej wiedziałaś to po co tam poszłaś - tylko bez ściemy? Czego tak na prawdę chciałaś się dodatkowo dowiedzieć ? Jak długo już pracujesz przy kawach ? odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-19 00:56 93.157.116.*]
do espresso podaje sie odrobine wody w szklance(niegazowanej zeby nie bylo),odmiany espresso:compana,machiato,lungo,doppio i wiele innych,kazdy powinien o tym wiedziec .kawe latte machiato mozna zrobic nawet 6 warstwowa bez uzycia alkoholu oczywiscie nie jest to czysta machiato ze wzgledu na zmienna stosunku kawy i mleka.pianke cappucino ponoc naklada sie ŁYZECZKA zeby wokol bylo kolo z kawy ,z tego co wiem to nalezy mleko tak nalac zeby sie samo utworzylo z piany!!!!gdybym przyszla po certyfikat to bym miala gdzies czego tam ucza,wzielabym papier i wrocila do domu. poszlam tam po to ze chcialam byc jeszcze lepsza,wiecej wiedziec,nauczyc sie czegos nowego,posluchac jak powstaje kawa.chcialam zeby te warsztaty wyroznialy moje umiejetnosci i informacje poza te ktore posiada kazdy obslugujacy ekspres cisnieniowy.Mnie tam na kursie nikt nie krytykowal,skrytykowali mastera z spb i ich kursy.z tego co widze to kadra galicyjskiej szkoly jest nieodporna na krtyke.poprostu nie trafil im sie glupek.... odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-19 10:24 213.158.199.*]
Witam. Dziękuje za opinie i poprosze prowadzącego zajęcia aby ograniczył część praktyczną na warsztacie baristycznym i przygotował rozbudowana prezentację teoretyczną. Sądzę że nie spowoduje to niezadowolenia ze strony przyszłych kursantów. Mam nadzieję że tak jak Pani pisze informacje teoretyczne są nieodzowne, ale czy mozna zrobić jeden kurs który to wszystko pogodzi czy może powinny być dwa różne ? Jeden dla osób które chcą się przede wszystkim nauczyć malować mlekiem na kawie,a kolejny dla tych co chcą zdobyć wiedzę teoretyczną ? Będę bardzo wdzięczny za opinię. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty baristyczne [2009-11-30 09:23 213.172.181.*]
Odbywałem praktyki w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2. Ta szkoła powinna być wzorem dla niejednej wyższej szkoły. ZSGNR2 z Krakowa to najlepsza zawodowa szkoła w Polsce. Mają fajną stonkę www.zsgnr2-krakow.pl Mają doskonałe zaplecze oraz fachowców. Zajęcia pozalekcyjne - z resztą co będę mówić zobaczcie sami. Żadna komercyjna szkoła nie może się porównać. Grzegorz odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty... [2009-12-09 20:32 83.29.233.*]
O co tu biega ja byłam na szkoleniu baristycznym w tej szkole w Krakowie i jestem przerażona tym co tu czytam. Jakś panna o coś sie obraziła i pisze takie brednie. Teorie to na internecie niech sobie poczyta. Jak szłam na szkolenie to ja właśnie chciałam nauczyć się robić latte , cappuccino i malować serduszka. Gość który prowadził zajęcia tłumaczył może z 1,5 godziny teorie i było o tych wszystkich kawach o których tu jest napisane że nie było, było o wodzie do espresso i w jakim celu jest ona podawana a nie tylko że nie gazowana. Było nas po 3 osoby przy jednym ekspresie, były dwa ekspresy i dwa młynki. Jak już miałam dość i byłam zła że inni malują a ja nie to prowadzący stał ze mną ze 30 min i 100 razy mi tłumaczł jak trzymać dzbanek żeby zrobić wir w dzbanku i spienić mleko. W końcu zaczełam coś malować i to całkiem nieźle, a mleka to wolałam nie liczyć ile kartonów poszło. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty... [2010-02-01 13:47 213.158.199.*]
Po kursie baristycznym dla gastronomów Różne są sposoby na spędzenie imprezy andrzejkowej. Niektórzy nauczyciele ostatnią sobotę listopada postanowili przeznaczyć na warsztat baristyczny zorganizowany w naszym ośrodku. Zajęcia prowadził pan Jacek Kotula, barista reprezentujący Galicyjską Szkołę Smaku. Kultura picia kawy podniosła się w naszym kraju w ostatnich latach, niezbędne są zatem umiejętności jej parzenia, sporządzania i podawania różnych napojów z kawy, poparte rzetelną wiedzą. Dzięki temu szkoleniu nauczyciele przedmiotów zawodowych w szkołach gastronomicznych będą mogli dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z uczniami. W pierwszej części zajęć uczestnicy zapoznali się z cechami różnych gatunków kawy, regionami uprawy oraz wpływem tych czynników na smak i aromat otrzymywanych napojów. Następnym etapem było zdobycie wiedzy na temat upalania kawy, komponowania mieszanek i ich doboru zależnie od przeznaczenia. Największą część zajęć wypełniły ćwiczenia praktyczne obejmujące umiejętności posługiwania się specjalistycznym sprzętem, parzenia espresso, macchiato, cappuccino i innych napojów gorących. Szczególnie trudne, ale i atrakcyjne okazały się ćwiczenia w zdobieniu kawy, co potwierdza, że opanowanie trudnych umiejętności przynosi większą satysfakcję. Uczestnicy bardzo wysoko ocenili warsztat, profesjonalizm prowadzącego, indywidualne, mieszczące się w czasie ćwiczenia i możliwości wielokrotnego ich powtarzania. W ankietach ewaluacyjnych znalazło się nawet podziękowanie za upowszechnianie kształcenia zawodowego, w tym najnowszych trendów obowiązujących w gastronomii. Pozostaje tylko życzyć nauczycielom i sobie dalszych takich kursów i większej liczby chętnych uczestników. Magdalena Kaźmierczak - konsultant przedmiotów zawodowych odpowiedz » Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-02-09 11:08 83.10.142.*]
Szkolenie - kurs barmański, tematyka bardzo ciekawa nie tylko dla tych którzy łączą udział w takim szkoleniu z planami pracy w tym zawodzie. Nie jest tajemnicą że w Galicyjskiej Szkole Smaku traktowane są one przeze mnie ze szczególną starannością. W ostatnich miesiącach coraz większą popularnością cieszą się warsztaty baristyczne - art latte. Biorą w nich udział często osoby które kończyły wcześniej kursy barmańskie w różnych konkurencyjnych szkołach i od tych osób docierają do mnie bardzo niepokojące sygnały. Większość firm ma niższą cenę na kursy barmańskie jednak idzie za tym inna jakość. Oto kilka przykładów, wypowiedzi o odbytych szkoleniach w różnych innych szkołach w Krakowie oraz na Śląsku : Ile samodzielnie wykonała Pani drinków podczas szkolenia ?( 5 dni zajęć ) - jednego, podczas zajęć prowadzący robił drinki a my je próbowaliśmy. Jak wyglądały zajęcia ? - no wie Pan zawsze na szkoleniu musi być ileś takiej nudnej teorii prawda. Jakim asortymentem alkoholu dysponowała firma w której robił Pan kurs barmański ? - no wystawione było może z kilkadziesiąt różnych produktów ale do ćwiczeń mogliśmy używać tylko kilkunastu. W nawiązaniu do tych bardzo niepokojących informacji pragnę podkreślić, że moim zdaniem sprawą bardzo ważną jest zdobycie maksymalnie dużej ilości informacji o szkole, firmie w której chcemy podnosić swoje kwalifikacje. Dzwońmy i pytajmy o wszystko oraz szukajmy informacji na forach internetowych. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-02-26 16:29 83.15.131.*]
Jestem z Poznania, przyjechałam do Krakowa na kurs barmański do Krakowskiej Szkoły Restauratorów bo poleciła mi go koleżanka, która skończyła tam kurs w sierpniu ubiegłego roku. Wszystko co mi mówiła okazało się prawdą - od samego początku byłam mile zaskoczona. Alkohol używany bez limitu bez względu na jego cenę, likierów cała ściana, whisky, rumy i inne samych górnych marek. Teoria, mile przekazywana z uśmiechem na twarzy aż miło było słuchać, mnóstwo zabawnych historyjek, profesjonalna prezentacja, która dostaliśmy na początku. Egzamin był trudny ale i tak większość osób zdała za pierwszym razem - oni potrafią nauczyć. Część praktyczna połączona z flairem. Wydaje mi się, że jest to jedna z najlepszych propozycji na rynku. Cena nie jest wysoka w porównaniu z konkurencja a poziom nauki na bardzo wysokim poziomie. Polecam każdemu. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-07-04 16:42 178.181.163.*]
Od kilku lat obserwuję wyraźną tendencję wzrostu ilości kursantów, na prowadzonych przez moją szkołę kursach, kierowanych przez pracodawców. Powodów tej tendencji jest kilka. Trzy, cztery lata temu wielu wykwalifikowanych barmanów oraz kelnerów wyjechało do pracy w różne zakątki naszego globu : Anglia, Irlandia, Cypr, Majorka, Stany. Nagle okazało się w wielu restauracjach i hotelach że nie ma kto wyszkolić nowego personelu. Standard obniżył się w wielu miejscach, poprawiło się jednak traktowanie pracowników. Przestała obowiązywać wszechobecna dewiza - podstawowego szczebla pracownik ma tylko jedno prawo - ma prawo się zwolnić jak mu się coś nie podoba. Pracodawcy zaczęli rozumieć, że to ich pracownicy są motorem każdej restauracji. Dystrybutorzy win i alkoholi proponują często szkolenia dla pracowników są to jednak szkolenia z asortymentu danej firmy a nie kompleksowe, obiektywnie oceniające jakość wszystkich dostępnych w lokalu produktów. Aby nasza restauracja, club mogły być konkurencyjne na rynku i prawidłowo funkcjonowały konieczne jest spełnienie kilku warunków : - kadra managerska, to nie mogą być przypadkowe osoby, świeżo upieczeni absolwenci np. kierunków ekonomicznych czy zarządzania. Muszą to być osoby posiadające fachową wiedzę zawodową. Jeżeli manager nie ma doświadczenia zawodowego ani odpowiedniego przeszkolenia to niby jak ma oceniać jakość pracy swoich podwładnych? jak ma poprawiać tą jakość ? Zaczynamy więc od gruntownego przeszkolenia kadry managerskiej, wiedza o alkoholach, winie, kawie to warunek konieczny. Następnie zarządzanie ludźmi, coś bardzo trudnego. Trzeba nie tylko wiedzy ale i bardzo mocnego charakteru. Zwłaszcza że zmieniły nam się troszkę czasy i pracownicy nie szukają tylko pracy po to aby zarabiać pieniądze na życie. Chcą pracować w miłej atmosferze, chcą mieć możliwość wyboru dni pracy. Chcą mieć wpływ na ubiór w pracy i coraz częściej mają własne , głośno wypowiadane zdanie niemal na każdy temat. To znacznie podnosi poprzeczkę dla kadry managerskiej. - barmani, kelnerzy jeżeli znajdziemy osoby odpowiednie na te stanowiska, zastanówmy się jak ich zatrzymać. Wysłanie pracownika na profesjonalny kurs barmański, kelnerski, sommelierski czy baristyczny na koszt pracodawcy pod warunkiem że po ukończeniu kursu przepracuje co najmniej rok to obecnie jedna z popularnych form przywiązywania do konkretnego miejsca pracy personelu. Na szkolenia barmańskie oraz sommelierskie organizowane przez Galicyjską Szkołę Smaku w Krakowie poza pracownikami z branży gastronomiczno-hotelarskiej kierowani są przez swoich pracodawców sprzedawcy z salonów wina, sklepów alkoholowych, firm specjalizujących się w obsłudze konferencji czy organizacji ślubów. www.szkolasmaku.pl odpowiedz » Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-07-04 16:40 178.181.163.*]
Jak wybrać firmę szkoleniową ? Czy ma znaczenie u kogo skończymy kurs ? Przecież "papier" to "papier". Jednak te czasy mamy już za sobą że wystarczył "papier". Obecnie każdy pracodawca sprawdzi czego się nauczyliśmy podczas kursu w którym uczestniczyliśmy. " Papier" da nam jedynie pierwszeństwo w kolejce po pracę przed tymi którzy go nie posiadają. Powinniśmy więc mieć świadomość że legitymowanie się certyfikatem ukończenia kursu/szkolenia barmańskiego, kelnerskiego, sommelierskiego, baristycznego czy np. manager restauracji to nie jest bezpośrednia gwarancja pracy w danym zawodzie ale przede wszystkim zobowiązanie że na nas można bardziej polegać, że my jesteśmy przygotowani do pracy i posiadamy bardzo duży potencjał który będziemy starali się przełożyć na zyski naszego pracodawcy. Tak to właśnie w tym celu jesteśmy zatrudniani. Mamy zarabiać pieniądze dla naszych pracodawców. Mamy jednak świadomość że w gastronomii nasze zarobki mają dwie składowe : stawka godzinowa i napiwki. My posiadamy bezpośredni wpływ na wysokość napiwków. Barman czy kelner to przecież handlowiec. Aby być dobrym handlowcem konieczne jest spełnienie dwu warunków : dokładna znajomość oferowanego asortymentu i umiejętność aktywnej sprzedaży. Wybierając zatem firmę szkoleniową dowiedzmy się czy nauczy nas ona również tego. Większość firm przekaże nam suche książkowe wiadomości. Wybierajmy firmy specjalizujące się tylko w konkretnych branżach. Jeżeli widzimy ogłoszenie i firma ma w swojej ofercie 30 a czasem nawet 50 kierunków nauczania to zadajmy sobie pytanie jak oni to robią, skąd na zawołanie po zebraniu grupy biorą tych "najwyższej klasy" szkoleniowców ? Wybierajmy nie tylko firmy ale właśnie konkretnych szkoleniowców. Sprawdzajmy jaki mają dorobek zawodowy, co oni sami osiągnęli. Moim zdaniem jeżeli dany szkoleniowiec sam potrafił osiągnąć sukces zawodowy to mamy szanse że również nas nauczy jak to zrobić. Udzieli nam wielu cennych i praktycznych wskazówek. Postarajmy się również dowiedzieć czy dany szkoleniowiec jest nadal aktywny zawodowo, czy sam bierze udział w szkoleniach i podnosi swoje kwalifikacje aby być na bieżąco. Jeżeli ktoś uczy nas jak być dobrym barmanem to sam również powinien co jakiś czas stanąć za barem i przekonać się czy sam nadal potrafi być dobrym barmanem ( pomijam szkoleniowców którzy nigdy nie pracowali w tym zawodzie, no bo czego mogą nas nauczyć ? ). Jedno jest pewne, wskazówek przekazywanych na szkoleniach a wyniesionych z własnych doświadczeń zawodowych szkoleniowców nie da się przecenić. Mądrzy ludzie czerpią z doświadczeń innych i dzięki temu dużo szybciej osiągają swoje cele. odpowiedz » Galicyjska Szkola Smaku - Szkolenia... [2010-04-29 09:44 217.28.147.*]
Witam zapraszam na szkolenia barmańskie organizowane przez Centrum Edukacji w współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów. Kursy są w naprawde atrakcyjnej cenie. Zapraszam na stronę www.barman.centrumedukacji.pl lub proszę o kontakt mailowy marta.chojnacka@centrumedukacji.pl Polecam!!! odpowiedz » tylko KSR [2010-05-07 16:13 83.15.131.*]
Ja byłam na kursie barmańskim w KSR www.ksr.net.pl To był drugi kurs na jakim byłam u nich. Zaczęłam od kelnerskiego bo było warto więc spróbowałam na barmańskim. Nie pomyliłam się Są na naprawdę wysokim poziomie. Wiedza, praktyka i kultura. Idę na kolejny tym razem Manager. KSR to chyba sposób na życie. Pozdrawiam Anastazja www.ksr.net.pl odpowiedz » tylko KSR [2011-02-13 00:31 77.114.95.*]
Witam. Z pewnością mogę polecić kurs barmański. A zaczęło się niewinnie. Dowiedziałam się przez przypadek o tej szkole więc do niej wstąpiłam. Szkoła KSR jest bardzo dobrą szkołą. Nie żałuję podjętej decyzji i Ty również jej nie żałuj. KSR jest jedną z nielicznych szkół, co mają tak wykwalifikowaną kadrę. Polecam i pozdrawiam. odpowiedz » tylko KSR [2013-09-10 17:13 77.254.135.*]
Zgadzam się! bardzo dobra szkoła! Też byłam u nich na kursie barmańskim, Emil jest niesamowitym prowadzącym ;) odpowiedz » tylko KSR [2012-03-22 15:13 213.238.74.*]
A może by się ktoś inny wypowiedział tu a nie tylko przedstawiciele placówek koszących kasę? Żenada... odpowiedz » Galicyjska Szkola Smakow warsztaty... [2009-12-13 05:03 93.157.116.*]
teoria sprawdza sie w praktyce za pomoca doswiadczenia. odpowiedz »
|