Forum turystyczneTurystyka forum
Biura turystyczne
Baza turystyczna
Turystyka biznesowa
Turystyka krajowa
Turystyka zagraniczna wyjazdowa
Transport
Gastronomia
Turystyka zagraniczna przyjazdowa
Turystyka na świecie
Inne związane z branżą
Temat dowolny




Forum grupa: Gastronomia

Wątek: Wzmożone kontrole w lokalach gastronomicznych
Autor: Czytelnik IP automat.*
Data wysłania: 2013-03-01 11:14
Temat: Wzmożone kontrole w lokalach gastronomicznych
Treść: Aktualność:
Afera żywieniowa, którą od kilku tygodni żyje cała Europa prowadzi do Polski. Inspekcja Handlowa zapowiedziała wzmożone kontrole sklepów i hurtowni w związku ze znalezieniem koniny w mięsie deklarowanym jako wołowe.

Do tej pory za przeprowadzenie takich inspekcji odpowiedzialny był Główny Inspektorat Weterynarii. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów postanowił włączyć do sprawy Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Inspekcję Handlową.

Dotychczas końskie DNA znaleziono w mięsie pochodzącym z trzech zakładów, w województwach: łódzkim, mazowieckim i warmińsko-mazurskim.

Inspektorzy złożą niezapowiedziane wizyty w lokalach gastronomicznych, hurtowaniach oraz placówkach detalicznych.

OdpowiedzPowrót do drzewa wątku

Odpowiedzi:

Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich... [2013-03-06 20:48 80.52.226.*]
już widać, że boją się o stołki i znajduja powody, aby ponoc byli potrzebni ci darmozjady urzedasy i wymyslaja nastepną aferę. Banda złodziei i głupów i myslą, że całe społeczeństwo to tez debile. odpowiedz »

Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich... [2013-03-06 14:19 83.8.144.*]
Co ma afera z zawartością koniny z kontrolami w gastronomi ???
Restaurator jak kupuje surowiec i w hurtowni czy markecie, to kupuje przeważnie całe elementy mięsne jak kotlet, udziec, karkówkę itp, więc jak tu domieszać koninę ???.
Mieszanki należy szukać we wszystkich mielonkach, gotowych wyrobach masarskich, itp.
Kontrole Inspekcji Handlowej w gastronomii są tylko po to aby przy okazji podciągnąć budżet tych instytucji kosztem gastronomików a tam gdzie jest problem i źródło problemu - duże ubojnie, hurtownie i tak już jest po ptakach,. surowiec się rozpłynął !!!! T.J.
odpowiedz »

Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich... [2013-03-06 14:18 83.8.144.*]
Co ma afera z zawartością koniny z kontrolami w gastronomi ???
Restaurator jak kupuje surowiec i w hurtowni czy markecie, to kupuje przeważnie całe elementy mięsne jak kotlet, udziec, karkówkę itp, więc jak tu domieszać koninę ???.
Mieszanki należy szukać we wszystkich mielonkach, gotowych wyrobach masarskich, itp.
Kontrole Inspekcji Handlowej w gastronomii są tylko po to aby przy okazji podciągnąć budżet tych instytucji kosztem gastronomików a tam gdzie jest problem i źródło problemu - duże ubojnie, hurtownie i tak już jest po ptakach,. surowiec się rozpłynął !!!! T.J.
odpowiedz »

Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich... [2013-03-01 14:58 83.238.170.*]
Tu nie chodzi o szkodliwość koniny ani o tzw. etykę konsumpcji (w niektórych krajach koń jest uważany za zwierzę domowe a nie hodowlane, podobnie jak pies czy kot, co nie przeszkadza w ich użytkowaniu kulinarnym w innych kulturach). Na opakowaniu było 100% wołowina i konsument oczekuje 100% wołowiny. Gdyby zbadać mięso mielone na okoliczność obecności mięsa drobiowego, to zapewne wybuchłaby kolejna afera. Chodzi o fałszowanie towaru a nie jego potencjalną szkodliwość. odpowiedz »

Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich... [2013-03-01 12:49 80.52.226.*]
No cóż po ere cudownych wynalazkow nadeszła era powrotu do biblijnego "złotego cielca" - orgii seksualnych i wszelkich wynaturzeń. Nic dziwnego, że nawet papież nie chce temu towarzyszyć. odpowiedz »

Skąd pochodzi konina, która trafiła do polskich... [2013-03-01 11:14 31.134.56.*]
Bzdura totalna ! Robią taką aferę jakby konina była nie jadalna i trująca. Końskie mięso zawsze uchodziło za rarytas jak jagnięcina czy dziczyzna ma dużo białka i mało tłuszczu. Sam w czasach komuny wychowałem się na koninie sąsiad miał masarnie gdzie takich kabanosów jak on robił to już dzisiaj nigdzie się nie kupi. To jest mój smak z dzieciństwa kabanos prosto z wędzaka jeszcze ciepły do tego prawdziwa bułka (nie te chemiczne dzisiejsze dmuchanki) albo jak mama zrobiła steki albo tatara lub carpacio to palce lizać. A tu się robi aferę żeby urzędasy miały nadgodziny i mogli więcej pognębić ludzi. Chore ! odpowiedz »


Powrót do wątkówOdśwież


Zgłoś problem z tą stroną »

Ogłoszenia praca turystyka, w turystyce


© 2024 FORUM-TURYSTYCZNE.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i zawartej w nim polityki cookies.
strona główna | kontakt | reklama | linki
Ta strona używa COOKIES. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Szczegóły w regulaminie.
OK, zamknij